U požárů by hasičům mohly pomáhat modely letadel

Brno – Modely letadel s kamerovým systémem by mohly být novým pomocníkem hasičů. Technika je schopna nasnímat terén s ohnisky a z dat lze pak v počítači vytvořit mapy postižených oblastí. Modely tak mohou pomoci při řízení náročných zásahů. O jejich využívání teď přemýšlejí hasiči na jižní Moravě.

Hasiči techniku otestovali v uplynulých dnech při cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Březina u Vyškova. S prototypy leteckých modelů s kamerami se jej zúčastnili také zástupci brněnského Vysokého učení technického (VUT). Brněnské VUT se podílí na mnoha civilních projektech. Postaralo se například i o technické vylepšení polární stanice J. G. Mendela, kterou v Antarktidě provozuje Masarykova univerzita.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška

„Vyzkoušeli jsme tři druhy modelů. Nejmenší startoval odhozením z ruky, největší má rozpětí křídel dva metry a startoval ze země. Vyhodnocujeme podklady, které jsme z nich získali, což potrvá několik týdnů.“

První zkušenosti s testováním modelů jsou podle Mikošky dobré. Pokud chce mít nyní velitel řídící zásah při plošném požáru přehled o situaci, musí absolvovat let vrtulníkem. Stroj je ale zároveň využíván k hašení - přepravuje vaky s vodou. „Bylo by mnohem úspornější a hlavně efektivnější nechat vrtulník pouze na hašení a vyčlenit jednoho pracovníka, který s využitím leteckého modelu oblast nasnímá,“ dodal Mikoška.