Na olomoucké Horní náměstí posvítí nové lampy, architekti se zlobí

Olomouc – Lampy na olomouckém Horním náměstí, na jejichž nedostatečný jas si lidé stěžují, nechá město vyměnit. Ukončí tak dvanáct let stížností a sporů. Nové lampy budou stejné, jaké město objednalo na Dolní náměstí. Radní ovšem svým rozhodnutím rozzlobili architekty, kteří v roce 2001 připravili rekonstrukci Horního náměstí včetně osvětlení. Tvrdí přitom, že jejich souhlas s výměnou je nutný.

Architekty, kteří projekt rekonstrukce olomouckého Horního náměstí připravili, rozhodnutí magistrátu překvapilo a rozzlobilo. „Vůbec nerozumím tomu, že nás jako autory vedení města neinformovalo o tomto záměru, takže jsme neměli možnost se k němu vyjádřit. Napíšu jim dopis, ve kterém se proti tomuto postupu ohradím,“ uvedl spoluautor rekonstrukce architekt Petr Hájek. Dodal, že kdyby město osvětlení vyměnilo bez souhlasu autorů projektu, mohlo by porušit autorská práva. Souhlas architektů s výměnou přitom není zaručen. „Pokud by tam proti naší vůli chtěli instalovat nějaký typ osvětlení, který by tu věc poškodil, tak se samozřejmě budeme bránit,“ varoval Hájek.

Současné osvětlení Horního náměstí lampami typu Thorn ovšem nevzniklo z vůle architektů. Petr Hájek připomněl, že původně prosazovali jiný, modernější typ osvětlení. Proti návrhu se ale postavili památkáři i část městské rady.

Podle vedení města je výměna lamp na Horním náměstí nutná, primátor Martin Novotný je přesvědčen, že večer na ploše panuje večer „velmi nepříjemná míra tmy“. Magistrát chce osvětlení nechat vyměnit po dokončení opravy Dolního náměstí a tzv. krčku mezi oběma náměstími. Na krček a Horní náměstí chce magistrát svítit lampami Philips Urbanstar. „Měly by poskytovat lepší parametry osvětlení než ty často kritizované lampy, které tam jsou instalovány nyní,“ srovnal primátor Novotný. Architekt Hájek ovšem navrhl, aby Olomouc opět otevřela diskusi o tom, zda na Horní náměstí instalovat původně navrhované lampy.

Za 33 lamp Thorn radnice před 12 lety zaplatila devět milionů Kč. Slabé světlo na náměstí při zahájení zkušebního provozu v březnu 2001 oslepilo bezpečnostní kamery strážníkům. Radnice tehdy musela koupit nové kamery za 400 tisíc korun. Odborníci poté změřili intenzitu světla a potvrdili, že lampy málo svítí. Jejich výměnu chce primátor Novotný stihnout v průběhu přístího roku.