Vysočina hledá krizového manažera pro třebíčskou nemocnici

Třebíč - Nemocnici Třebíč se stále nedaří dostat z velkých dluhů. Vedení kraje Vysočina teď pro ni proto hledá krizového manažera. Kvůli špatnému hospodaření už minulý týden rada odvolala ředitele a teď se snaží co nejdřív chod nemocnice stabilizovat.

Rada kraje nařídila provést důkladnou kontrolu hospodaření v třebíčské nemocnici. Výsledky chce mít do konce května. Ztráta se zatím odhaduje na více než 80 milionů korun. Podle hejtmana je nutné za odvolaného ředitele co nejdříve najít krizového manažera. „Samozřejmě říkám, že uděláme všechny podpůrné záležitosti, ale zachránit nemocnici mohou pouze její zaměstnanci a ti, kdo přilákají pacienty a zvýší důvěru v nemocnici,“ říká Jiří Běhounek (ČSSD), hejtman Kraje Vysočina.

Mezi zaměstnanci vládne nejistota. Myslí si, že v květnu nedostanou celou dubnovou výplatu, a bojí se i dalšího propouštění. „O dalších personálních změnách se neuvažuje, naopak nyní je potřeba lidi v této nemocnici uklidnit. Ujištění vedení kraje je takové, že nemocnice bude žít dál,“ říká Jiří Kucharský, zastupující ředitel Nemocnice Třebíč.

Zastupitelé kraje Vysočina budou v úterý 14. května také schvalovat poskytnutí 30milionového kontokorentního úvěru. Podle Běhounka je to jeden z kroků, kterým se kraj snaží nemocnici stabilizovat.

Odvolaný ředitel Leoš Dostál svoje hospodaření hájí, podle něj se na špatných ekonomických výsledcích podepsaly hlavně snížené platby od pojišťoven a také velká ztráta z předchozích let. „O desítky milionů jsme snížili úroveň materiálových nákladů, o desítky milionů jsme snížili platby za nakupované služby,“ říká Dostál. Zastupující vedení třebíčské nemocnice slibuje, že současné problémy se na chodu oddělení v žádném případě neprojeví. Plánované operace ani další lékařské zákroky by se rušit neměly.

Hledá se krizový manažer pro třebíčskou nemocnici (zdroj: ČT24)