Hrad Buben se rozpadá před očima. První se zřítila bašta

Plzeň - Před několika dny se zřítila bašta hradu Buben na Plzeňsku. Suť zasypala jednu z přístupových cest. Více než 700 let starý hrad je oblíbeným cílem turistů rekreační oblasti Hracholusky, návštěvníci tam teď smí ale jen na vlastní nebezpečí. Zřícení totiž hrozí i dalším částem hradu. Kdo památku zachrání však zůstává otevřenou otázkou.

Kamení ze zřícené bašty hradu Buben dnes začal odklízet pracovník najatý obcí Plešnice, která památku od roku 2009 vlastní. Příčinou pádu zdiva byl technický stav památky, který není dlouhodobě ideální. Starosta obce Josef Wočadlo se k dubnové havárii ale nechtěl vyjádřit, přestože sesuv zdiva způsobily opravy z doby, kdy Plešnice památku ještě nevlastnila.

K obnově hradu obcí má výhrady občanské sdružení Excalibur. „O ten hrad se opravdu snaží starat. Na druhé straně dochází k odkryvům zeminy. A to nikdo nedokumentoval ani z hlediska památkové péče,“ uvedl Petr Beránek, vrchní zemský rada sdružení Excalibur. Členové Excaliburu chtěli památku získat, aby mohli hrad opravovat. Při jednáních s Plzeňským krajem jim ale nepomohly ani projekty připravené s odborníky. „Snažili jsme se víc jak sedm let získat ten hrad pro sebe. Vyhrála obec, která si sama v závěru podala žádost o převod hradu do svého majetku,“ dodal Beránek.

Oblíbený hrad stále navštěvují jak turisté, tak školní výlety. Potřebná obnova však podle odborníků může stát malou obec příliš mnoho peněz. Zůstává tak otázkou, co bude s hradem dál.

Část hradu Buben se zřítila a zasypala cestu (zdroj: ČT24)