Při pádu do hluboké studny si dívky jako zázrakem neublížily

Chlum (Hradecko) – O štěstí v neštěstí mohou hovořit dvě sedmileté dívky, které v obci Chlum u Hradce Králové přežily pád do studně. Zhruba čtvrt hodiny šlapaly studenou vodu a čekaly na pomoc. Při vysvobození z tmavé vody byly prochladlé, v šoku, ale bez vážných zranění.

Děvčata si hrála na dvoře provozovny, kde pracoval otec jedné z nich. Vylezla si na studnu přikrytou dvěma betonovými skružemi. Jedna z betonových částí se prolomila a děvčata se propadla do hloubky deseti metrů. „Obě měly velké štěstí, protože přes všechny trubky, které tam vedou, se zachytily zbytky betonové skruže a nespadly na ně,“ uvedla krajská policejní mluvčí Iva Ježková.

Třetí kamarádka, která vše viděla, pak přivolala pomoc. První dorazil ke studni dobrovolný hasič, dívkám hodil dolů hadici, aby se jí mohly přidržet, než dorazí pomoc. Další, tentokrát profesionální hasič se poté slanil do studně a děvčata záchranáři vyzdvihli ven.

Mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková: „Ještě před příjezdem hasičů jim tam asi rodina foukala také kompresorem vzduch, protože dole byla spíš močůvka než voda. Hasiči pak připevnili na auto lano a ručně dívky vytahovali na trojcípém sedáku nahoru.“

Dostaly se do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestněprávnímu jednání. V tuto chvíli je ale důležité, že jsou naživu, prohlásila mluvčí Ježková.