Zemské muzeum získalo cennou sadu šperků s granáty

Brno - Moravské zemské muzeum (MZM) nově spravuje cennou sadu zlatých šperků s českými granáty. Sbírku z období první republiky brněnské muzeum získalo poté, kdy majitel zemřel bez dědiců. Šperky předal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a jejich zařazení do muzejních sbírek doporučilo ministerstvo kultury. Kolekci šperků, jejíž hodnotu úřad nezveřejnil, získalo muzeum bezplatně.

„Sada historických šperků vhodně doplňuje kolekci materiálů dokumentujících slavnostní i každodenní život na Moravě v první polovině 20. století,“ uvedla mluvčí muzea Eva Pánková. Podle ní šperky pravděpodobně pocházejí z prostředí prvorepublikových městských elit.

„Jako historický doklad je to pro nás nesmírně cenný předmět, který dokumentuje slavnostní život měšťanských elit. Takové šperky nosili jen členové lepší společnosti v českých a moravských městech v době první republiky,“ doplnil vedoucí historického oddělení muzea Jiří Mitáček.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových není jediný, kdo Moravské zemské muzeum čas od času zásobuje vzácnými kousky. Někdy tak činí i sami obyvatelé Moravy. A tak se do sbírek muzea dostal rakousko-uherský řád koruny III. třídy. „Je velmi cenný, udělovalo se jich jen velmi málo a především se jich velmi málo dochovalo. Mimořádná cena řádu je samozřejmě i v tom, že je spojený s konkrétní osobou. Známe člověka, který ho dostal, víme, za jaký čin ho dostal,“ vysvětlil Mitáček.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Jeden z nejvzácnějších exponátů ale Moravské zemské muzeum dostalo před pěti lety, kdy mu Alois Volný daroval 2 600 let starý bronzový náramek, pocházející z archeologicky proslavené jeskyně Býčí skála v Moravském krasu.