Pohřešovaní vodáci se utopili, potápěči našli v Moravě dvě těla

Strážnice (Hodonínsko) – Mrtvá těla osmadvacetiletého muže a šestileté dívky nalezli policejní potápěči v řece Moravě u soutoku s Veličkou. Potvrdili, že jde o dva účastníky tříčlenné vodácké výpravy, která zmizela při prvomájovém výletu. Příčiny neštěstí nejsou objasněny - řeka Morava byla v den osudné události klidná a nehrozilo velké nebezpečí.

Nález mužského těla oznámili policisté dopoledne. Nalezli ho nedaleko Strážnice, asi půl kilometru od soutoku Moravy a Veličky. O dalších 500 metrů dále objevili i tělo holčičky. Pohřešované nalezl pátrací tým až zhruba dva kilometry od místa, kde původně policisté nález těl očekávali. Hledání ještě nekončí. „Dál budeme pátrat po tělu otce dívenky. Pokud dnes tělo nenajdeme, budeme pokračovat v pátek,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Po trojici, která zmizela při splouvání Moravy v úseku Strážnice–Rohatec, pátrali policisté a hasiči devět dnů. Špatné počasí jim komplikovalo práci, potápěči většinou museli zůstat na břehu. Ani potom jejich práce nebyla snadná. „Člověk musí všechno prohmatávat hmatem. Je zde velké množství spadených stromů ve vodě, pod které se není možné dostat,“ upozornil na úskalí pátrání potápěč Marek Kovařík. Policejní potápěči dnes pátrali asi v třímetrové hloubce.

Eva Knajblová o pátrání na Moravě (zdroj: ČT24)

Co se na Moravě 1. května stalo, ale policisté ještě nevědí. Tok řeky je ve splouvaném úseku klidný, bez nebezpečných splavů. Vodáci byli z nedaleké vesnice Petrov, místo velmi dobře znali. Když do smluveného cíle trojice nedoplula, jejich příbuzní se obrátili na policii, která okamžitě vyhlásila pátrání a zapojila do něj i hasiče. Pátralo se v nepřístupném terénu.

Morava patří k nebezpečným řekám, v posledních letech se v ní utopilo hned několik vodáků. Tragédie podobná té současné se stala v roce 2011 na jezu v Řepčíně. Při školním výlete na raftu se do válce pod jezem dostal třináctiletý chlapec, který skočil do řeky. Utopil se nejenom on, ale také učitelka a vodácký instruktor, kteří mu chtěli pomoci.