Jízdenkové automaty v Praze budou chytřejší, přijmou bankovky i karty

Praha – Nové automaty na jízdenky pro městskou hromadnou dopravu vyrostou v Praze. Oproti těm stávajícím, které přijímají pouze mince, bude možné platit v nich také bankovkami a platebními kartami. Dopravní podnik je dosadí v několika etapách, v té první se objeví na nejfrekventovanějších místech – cestujícím budou k dispozici od prvního čtvrtletí příštího roku.

Prvních 50 automatů umístí dopravní podnik například na pražské letiště, dopravní uzel Malostranská nebo do stanice metra Vyšehrad. Později by se měly objevit i v dalších stanicích metra i u povrchových zastávek MHD.

Město ani jeho dopravní podnik zatím nevědí, co vše budou nové automaty na jízdenky umět ani kolik budou stát. Vědí však, že budou chtít dvacetimilionový příspěvek. „Nyní připravujeme společně s letištěm a magistrátem žádost o dotaci z Evropské unie,“ řekl zástupce ředitele městské organizace ROPID Jiří Prokel. Automaty budou přijímat kromě mincí také bankovky a platební karty, současně poslouží jako informační stánky – umožní například vyhledat jízdní řády. „Budou poskytovat informace i pro zrakově postižené a pro cizince,“ doplnil Jiří Prokel.

Neznámé naopak je, zda nové automaty kromě svých předchůdců nahradí i tzv. validátory, ve kterých si cestující nahrávají zakoupené elektronické jízdenky na Opencard. Stejně jako konečná cena automatů to bude zřejmé po výběrovém řízení.

V pražských ulicích se objeví třetí generace automatů na jízdenky. Ty dosavadní prodávají lístky na MHD od léta 1996, kdy také ROPID zavedl nový typ jízdenek a označovačů a současně výrazně změnil tarif. Nejstarší typ automatů vydával úzké jízdenky, které byly k dispozici pouze v nepřestupní a 24hodinové variantě. Dodnes je možné setkat se s nimi například u lanovky v pražské zoo, jeden také stojí jako exponát v muzeu MHD.