Papírny ve Větřní zastavily výrobu, vaz jim zlomily obnovitelné zdroje

Větřní - Papírny ve Větřní na Českokrumlovsku zastavily po desetiletích výrobu. Energetici je odstřihli od dodávek elektřiny a plynu. Desítky zaměstnanců odešly domů a čekají na další vývoj. Firma je v insolvenci. Jen na sociálním pojištění dluží zhruba 77 milionů korun. Vedení papíren odmítá, že jde o konec podniku.

Výrobní linky zůstaly bez proudu

„Došlo k odpojení elektřiny a plynu v provozovně Papírna Větřní z důvodu, že tento subjekt nehradil poplatky,“ říká mluvčí E.ONu Vladimír Vácha

Problémem je i „zelená“ energie

„Příspěvky na obnovitelné zdroje v součtu našich dvou výrobních závodů dělají v ročním úhrnu téměř 50 milionů korun, to je částka, kterou nejsme schopni jen tak vynakládat,“ upozorňuje ředitel JIP Papírny Větřní Dušan Grmolec.

Někteří zaměstnanci odešli domů, další postávají před branou. Zámečník Jaroslav Kopecký tady pracoval 39 let. Výplatu nedostal už druhý měsíc. Poslední týdny jsou podle něj plné nejistoty, rodina žije jen z úspor. „Nikdy v životě jsem si nemyslel, že tahle firma dopadne tak, jak dopadla,“ podotkl.

Přímo v papírnách pracuje 350 lidí. Podle odhadů odborářů podnik lidem dluží na mzdách 15 milionů korun. „Ta firma na to momentáně žádné peníze nemá,“ upozorňuje Jaroslav Holub, zástupce odborů JIP Papírny Větřní.

Ředitel papíren zatím hromadné propouštění nechystá, předpokládá, že se mu podaří situaci stabilizovat.

„Pojďme vyrábět, vydělávat peníze a mořit závazky, které společnost má,“ tvrdí Grmolec.

Radnice vývoj pozorně sleduje. Konec podniku by podle starosty znamenal pro Větřní, kde žije 4 000 lidí, velké potíže. „Nevíme, jakým způsobem budou hradit naše obecní byty, i naši živnostníci na tom budou biti,“ říká Antonín Krák, starosta Větřní.

Správci papíren přepokládají, že pokud se domluví s věřiteli na novém splátkovém kalendáři, znovu obnoví výrobu na konci května.

Papírna Větřní na pokraji krachu (zdroj: ČT24)