Litvínov a Jiřetín bojují o zachování dolu Centrum

Most - Představitelé Litvínova a Horního Jiřetína vyzvali Obvodní báňský úřad, aby zamítl plánované uzavření hlubinného dolu Centrum. Argumentují tím, že je hlubinná těžba příznivější k životnímu prostředí, svou roli sehrává i snaha udržet v regionu s vysokou nezaměstnaností pracovní místa.

Starostové obou severočeských měst ve své snaze o nezrušení dolu Centrum argumentují také horním zákonem, který udává, že má těžař vytěžit nerost v daném dole co nejúplněji. „Tento argument často používali majitelé dolů při snaze prolomit limity, a tady jaksi neberou tuto záležitost v potaz,“ konstatuje starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Důl přitom podle představitelů Litvínova a Horního Jiřetína může fungovat ještě několik desítek let. „To je výhled na desítky, možná stovky let, čili z našeho pohledu by jeho činnost byla v podstatě nekonečná,“ říká jiřetínský místostarosta Vladimír Buřt.

Hornické odbory ovšem považují celou věc za nesmyslnou; podle nich už totiž v dole žádné významné zásoby uhlí nejsou. „V současném dobývacím prostoru je vytěženo, v tuto chvíli se paběrkuje,“ uvedl předseda Odborového svazu horníků Jaromír Franta. V případě další těžby pod Jiřetínem by se potom podle ředitele dolu Pavla Ličky museli všichni jeho obyvatelé vystěhovat.

Báňský úřad převzetí jiřetínské a litvínovské žádosti potvrdil, celou věcí se už intenzivně zabývá. „O této žádosti bude rozhodnuto, předpokládám, do konce měsíce května,“ řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)