Ronovský most z 16. století nespadne, jeho záchrana začala

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) – Spory mezi přibyslavskou radnicí a památkáři skončily, oprava kamenného mostu z 16. století v místní části Ronov nad Sázavou začala. Kamenné zdivo památky stavební dělníci ručně rozeberou a poničené části znovu vyzdí. Stav mostu loni označili památkáři za havarijní, opravu ale brzdily spory, které se týkaly především jeho dalšího využití.

Přes historický kamenný most v Ronově vede komunikace, která se zbytkem světa spojuje menší zastavěnou oblast. Radnice proto trvala na tom, aby se po opravě nesnížila jeho nosnost. Památkáři naopak chtěli provést opravu co nejšetrněji, což by vedlo k dopravnímu omezení. „Kompromis, který z toho vznikl, je, že se most bude opravovat klasicky, s tím, že tam budou povoleny určité materiály, které zvýší jeho pevnost,“ shrnul přibyslavský starosta Jan Štefáček.

Práce začaly na nejvážněji poškozeném prostředním oblouku. Dělníci sundali lávku, která ho nahrazovala, a začali ho rozebírat. Kameny očistí a klenbu z nich znovu složí. Mezery mezi nimi vyplní dovezeným kamením. Stejně budou postupovat i při opravě dalších dvou oblouků. Opraví i vozovku, která dostane původní kamennou dlažbu. Most také dostane omítku, o kterou postupem času přišel. „Teď tam jsou vidět kameny,“ upozornil starosta Štefáček. Historický zevnějšek mostu však bude skrývat železobetonovou desku pod silnicí a izolaci, které konstrukci uchrání před zatékáním.

Oprava mostu bude stát téměř dva miliony korun, zhruba třetinu nákladů zaplatí město z dotací od Kraje Vysočina a ministerstva kultury.

Historikové odhadují staří mostu zhruba na 500 let. Podle tradice je ještě starší, říká se, že po něm jel Jan Žižka. Do havarijního stavu ho přivedla příroda – loňské ledové kry a prudký letní déšť – i lidé. Nedávno na most vjel přes zákaz traktor, který mu zasadil poslední ránu. Památkáři označili stav památky za alarmující.

Ronovský most
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK