V Mostě 89, ve Velemíně 40 – rozdíly v ceně vody jsou propastné

Most – Skutečnost, že platí za vodu jednu z nejvyšších částek v Česku, vadí lidem z měst v Ústeckém kraji, nejdražší je voda v Mostě. Správce vodovodních sítí se brání, že musí vydělat na nutné opravy – letos bude stát údržba 40 let starých rozvodů miliardu korun. Jak je možné, že na některých místech v kraji, kde sítě spravují radnice vlastními silami, je vodné výrazně nižší, však velké vodárenské společnosti nedokážou vysvětlit.

Vodovody v Mostě a Velemíně nedělí jenom dvacetikilometrová vzdálenost, ale také 49 korun v ceně krychlového metru vody – Mostečtí platí 89 korun za metr krychlový, Velemínští za totéž pouze 40 korun.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, kdo městské vodovody udržuje. Velemín se totiž v 90. letech nepřipojil k mnoha dalším severočeským městům, která se rozhodla založit společnou vodárenskou společnost, a vodovody spravuje sám. „Nebáli jsme se tehdy zodpovědnosti a práce,“ podotkl velemínský starosta Jiří Skalický (ODS). Zdroj vody má v katastru a má i vlastní čističku. Radnice nepotřebuje na provozu vodovodu a kanalizace vydělávat, lidé tak platí pouze náklady na provoz.

To však neplatí o Severočeské vodárenské společnosti, kterou založilo 450 severočeských obcí a měst. Za posledních sedm let zvýšila cenu vody více než o polovinu. Zdražování firma zdůvodňuje především investicemi do infrastruktury. „Cena vody je hlavní zdroj na obnovu vodohospodářského majetku tak, aby mohl sloužit i budoucím generacím,“ sdělila Severočeská vodárenská společnost.

Petra Tachecí o ceně vodného a stočného (zdroj: ČT24)

Že musí za vodu platit více než dvojnásobek toho co sousedé z Velemína, se ale obyvatelům Mostu nelíbí. Chtěli by růst cen omezit. „Aby byla cena vody sociálně únosná, zvedejme ji jenom o míru inflace,“ navrhl náměstek primátora Karel Novotný (ČSSD).

Mostecká radnice by nejraději rozbila monopol vodárenské společnosti a na provozování vodovodů vypsala tendr – tak jako na elektřinu nebo plyn. „Ceny by se daly vysoutěžit levněji,“ upozornil náměstek Novotný. Podle odborníků taková změna ale není reálná.