Liberecký kraj zdraží jízdné, hlavně seniorům a studentům

Liberec – Na regionálních autobusových linkách v Libereckém kraji zdraží jízdné. Obyčejná jízdenka bez slev nezdraží výrazně – zhruba o pět procent, tedy asi dvě koruny na deset kilometrů. Mnohem tvrdší však bude změna tarifu pro studenty a seniory. Vedení kraje tvrdí, že není jiná možnost, protože růst daní a cen pohonných hmot nedokáže dopravcům proplatit ze svého. Podle opozice tak ale kraj přispěje především k tomu, že lidé přestanou veřejnou dopravou jezdit.

Dopravci zajišťující veřejnou dopravu v Libereckém kraji dostávají za své služby platby od kraje (objednávka) a cestujících (jízdné). Nyní tvrdí, že potřebují kvůli růstu DPH i cen pohonných hmot přidat. Kraj svůj podíl zvyšovat nechce, a tak musí hlouběji do kapsy sáhnout cestující. Jízdné ale nevzroste každému stejně, nejvýrazněji pocítí zdražení lidé starší 70 let a studenti.

Na cestující seniory si kraj došlápl již v minulosti, kdy jim zrušil jezdění zdarma a zavedl tzv. seniorpas, který stojí 200 korun za rok. Teď zdraží až na 500 korun. Studentům potom zdraží zejména cestování meziměstskou tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou – cena měsíční předplatní jízdenky vzroste z 300 na 430 korun. Liberecký kraj takové úpravy zvýhodněného jízdného zdůvodnil tím, že právě doplatky za studenty a seniory stojí nejvíce a nemá na to dost peněz. „Kraj doplácí 8 milionů ročně na seniorpasy,“ uvedl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (SLK). Upozornil, že srovnatelná roční síťová jízdenka beze slevy stojí 10 tisíc korun. Tramvaj potom podle Mastníka bude pro studenty stále levnější než měsíční jízdné na autobusové nebo vlakové linky.

Zdražení jízdného se nelíbí cestujícím ani krajské opozici. Zdražením tramvaje pro studenty ale kraj překvapil i město Liberec. „Úředníci byli tentokrát rychlejší než politická reprezentace,“ podotkla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). O zvýšení cen jízdného chce primátorka s krajem ještě jednat.

Zdražovat bude Liberecký kraj na etapy. Zvýšení cen o pět procent a případné zdražení meziměstské tramvaje pro studenty naplánoval kraj na červenec, seniorpasy budou více než dvakrát dražší od začátku příštího roku. 

Lucie Pokorná o zdražení jízdného (zdroj: ČT24)