Tachovsko chce oživit svou poslední nemocnici

Planá (Tachovsko) – Na Tachovsku je už jenom jedna nemocnice – v Plané. Jde ovšem o nemocnici následné péče, akutní lékařské zákroky provádějí lékaři v Plzni nebo Stodu, pacienti tak musí cestovat desítky kilometrů. Je to největší vzdálenost z celé republiky, už proto vznikla petice za obnovení akutní lékařské péče v plánské nemocnici. Klíčová však bude role ministerstva zdravotnictví, Plzeňského kraje a především zdravotních pojišťoven. Ministerstvo se přitom nechystá změnit rozsah služeb v Plané.

Utrpět infarkt nebo mrtvici je na Tachovsku ještě riskantnější než kdekoli jinde v Česku. Nejbližší nemocnice s akutní péčí je vzdálena 60 kilometrů. Nemocnice v Plané poskytuje pouze následnou péči. „Tak velké rozsáhlé území bez okresní nemocnice neexistuje nikde v České republice,“ podotkla plánská starostka Martina Němečková. Lidé z Tachovska sepsali petici za obnovení akutní péče v Plané, již po prvním týdnu je na ní přes tisíc podpisů.

Neexistence nemocnice akutní péče na Tachovsku lidem způsobuje i velmi neobvyklé problémy, záchranka často neví, kam má kterého pacienta odvézt. Stává se tak, že pacient po mrtvici čeká v sanitce, než se některá nemocnice uvolí přijmout ho. „Lékař RZ půlhodiny kouřil, chodil po zahradě a intenzivně telefonoval, kam přijmou jeho matku,“ popsal praktický lékař z Tachovska Jiří Kučera.

Majitel nemocnice v Plané společnost Swiss Med Clinic se rozšíření nebrání – je schopen poskytnout i lékaře. Poukazuje ovšem, že jeho slovo vůbec není podstatné. „Rozšíření o další oddělení závisí především na ochotě zdravotních pojišťoven za ta oddělení platit,“ zdůraznil ředitel nemocnice Dan Romportl. Vznik akutní péče v Plané by musel podpořit také kraj jako poskytovatel zdravotnické péče. Vyhlídky přitom nejsou pro Tachovsko příznivé – ministerstvo o objednání akutních lůžek v Plané neuvažuje, kraj se také nechce problémy na Tachovsku zabývat.

Petici za obnovení plného rozsahu služeb v plánské nemocnici mohou lidé podepisovat do června. Potom je radnice odešle na ministerstvo zdravotnictví.

Ačkoli na Tachovsku je dostupnost akutní lékařské péče zřejmě nejhorší, některé regiony mu zdatně sekundují. Například z česko-rakouského příhraničí v okolí Dačic jezdí lidé do nemocnic zhruba 40 kilometrů do Jindřichova Hradce nebo Jihlavy. V některých obcích je těžko dostupný i obvodní lékař či zubař – hlavně proto, že jeden autobus jede ráno a další až odpoledne.

David Havlena o plánské nemocnici (zdroj: ČT24)