Převzal šest býků, vrátil šest slonic

Borohrádek - Na začátku byla chyba v zápise o úschově hospodářských zvířat, na konci exekuce. Ondřej Podstavek vzal do úschovy šest býků od jiného farmáře, jenže u soudu špatně zapsali jejich hmotnost, když uvedli o jednu nulu navíc a zvedli tak hmotnost zvířat o celý řád. Když se po letech přihlásil původní majitel a požadoval náhradu, soud kvůli chybě nařídil zaplatit místo šedesáti téměř 600 tisíc korun a farmář Podstavek skončil v exekuci.

Když restituent šest červenostrakatých býků k farmáři Podstavkovi přivedl, vidělo to několik svědků, kteří později potvrdili, že zvířata vážila necelých 1 500 kilogramů, a nikoliv 14 520, jak tvrdil soud. „Tu nulu připsali omylem a nechtěli to uznat. Tím pádem vycházela váha na jednoho býka nesmyslně,“ komentuje to jeden ze svědků, bývalý zootechnik státního statku Ladislav Novák.

  • „Je to naprostý nesmysl, vypočítal jsem si, že by jeden býk vážil dvě a půl tuny, což je váha dospělé sloní samice,“ zlobí se farmář Podstavek. „Je to nespravedlnost a nemůžu to překousnout.“

Soudce Jiří Fuks mladší přesto rozhodl podle chybného výpočtu a přikázal Podstavkovi zaplatit za šest býků – podle chybné váhy - 562 tisíc korun, ačkoliv jejich hmotnost i cena jsou desetkrát nižší. Rozhovor pro ČT24 soudce Fuks odmítl.

Ondřej Podstavek
Zdroj: ČT24

Soud vzápětí na Podstavkovu farmu vyhlásil exekuci. Věřitel sice slevil, ale přesto Podstavek se soudními výlohami zaplatil 400 tisíc. „Pan Podstavek si tohle musí dořešit sám. Já za nic nemůžu,“ říká k tomu syn majitele býků Vladimír Provazník.

Nejvyšší soud později uznal, že výpočet váhy býků byl špatný. Dovolání proti exekuci však odmítl. Bylo by stejně příliš pozdní, neboť farmář již mezitím dluh zaplatil. Musel si ovšem půjčit a stále mu zbývá splatit zhruba sto tisíc korun.

Postižený farmář Ondřej Podstavek nedávno získal prestižní cenu pro nejlepšího ekologického zemědělce. Porotci ocenili především to, jakým způsobem spojil rostlinnou a živočišnou výrobu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)