Modernizovaná D1 zůstává klidná – hlavně v noci

Jihlava – Žádný velký zádrhel zatím nepoznali řidiči na dálnici D1. Ačkoli u Jihlavy a Větrného Jeníkova už začaly práce ve středovém pásu a jezdí se sníženou rychlostí ve zúžených pruzích, panuje všude klid. Nejklidněji je v noci – to stavební stroje odpočívají, noční práce Ředitelství silnic a dálnic neobjednalo. Organizace to vysvětluje příliš vysokými náklady. Zkušenosti z Německa, kde práce na dálnicích v noci probíhají běžně, ovšem ukazují, že je výsledkem i výrazné zkrácení oprav.

Modernizaci dálnice D1 zatím silničáři plánují do roku 2018 – zda tehdy skutečně skončí, je ve hvězdách. Kdyby ovšem dálnice stála v Německu, mohla by oprava skončit již o dva roky dříve, a to díky práci v noci. „Pokud se pracuje navíc i v noci, tak se čas potřebný pro stavbu může zkrátit až o třetinu,“ upozornil Jürgen Berlitz z autoklubu ADAC.

České Ředitelství silnic a dálnic ale nechává v noci dělníky a stavební stroje odpočívat. Jeho generální ředitel David Čermák poukázal hned na několik důvodů. Tím nejdůležitějším jsou peníze, stavba by se při noční práci prodražila o příplatky dělníkům a také o osvětlení, náklady by podle odhadů vzrostly o desítky procent. „Na tak zásadním tahu je to také otázka bezpečnosti. Proto se pracuje od tmy do tmy,“ doplnil David Čermák. Uvedl také časy, kdy mají práce probíhat – od 6 do 22 hodin. Cedule u dálnice potom uvádějí pracovní dobu „7–18 hodin“ a tomu odpovídá také zjištění České televize, že první dělníci přicházejí krátce před sedmou.

Dnes odpoledne se ukázalo, že k přerušení prací bude docházet i ve dne – dělníky ze staveniště předčasně vyhnal déšť. Podle mluvčí sdružení stavebních firem Colas a Porr, které dálnici u D1 modernizují, to nebude ojedinělá situace. „Je velké riziko toho, že v případě velkých dešťových srážek bude muset být práce přerušena,“ poznamenala mluvčí Miroslava Bžochová.

Zatímco v rozkopaném středovém pásu panuje klid v noci a za špatného počasí, na zbytku dálnice tomu tak zatím bylo i po zbytek dne. Práce u Jihlavy a Větrného Jeníkova nepřinesly žádné velké komplikace. Horší to ale může být již v sobotu u Velké Bíteše, kde na den zůstane ve směru na Prahu průjezdný pouze jeden jízdní pruh.

V noci dálnice D1 odpočívá (zdroj: ČT24)