Do hotelu na Trutnovsku narazilo letadlo, dva lidé zraněni

Prostřední Lánov - Dnes odpoledne spadlo v Prostředním Lánově u Vrchlabí na Trutnovsku malé čtyřmístné letadlo. Narazilo do budovy hotelu Harmonie. Dvoučlenná posádka, muž a žena z Německa, byla ve vážném stavu vrtulníkem transportována na traumacentrum v Hradci Králové. Oba utrpěli zranění hrudníku, jejich stav je vážný, ale stabilizovaný. V objektu, který nyní slouží jako školící centrum, v době nehody nikdo nebyl.

V havarovaném stroji typu Socata Tobago byli němečtí manželé, šestasedmdesátiletý muž a šedesátiletá žena. „Oba jsou při vědomí, mají zraněné hrudníky a zatím jsou mimo ohrožení života,“ uvedl náměstek pro lékařskou péči Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

Hasiči byli o události informováni krátce před jednou hodinou odpoledne. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči z Lánova. Asistovali zde záchranné službě při ošetřování osob z ultralightu,“ informovala mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Žahourková. Do nemocnice zraněné dopravily helikoptéry, které přiletěly rovnou z přehlídky vrtulníků v Hradci Králové.

Podle starosty Lánova Jiřího Vancla pár pobýval na místním letišti týden a zrovna dnes se vracel domů. Hotel Harmonie leží pod horizontem letiště a pilotům neznalým terénu to může činit problém. Šestasedmdesátiletý muž byl podle Vancla zkušený pilot.

Podle Jiřího Sochora z Letecké školy ve Vrchlabí se letadlu nepodařil start. Čtyřmístné letadlo francouzské výroby se vůbec nedostalo do potřebné letové výšky, spadlo na zem a jelo dál, až narazilo do hotelu. „Štěstí bylo, že letadlo nemělo potřebnou letovou rychlost, jinak by nehoda byla vážnější,“ konstatoval Sochor.

Vstup Kateřiny Polákové v 17:00 (zdroj: ČT24)

„Letadlo narazilo do hotelu ze severní strany do prázdného pokoje. Škoda bude asi 250 000 korun. V jižní části hotelu se konala smuteční hostina, lidem se nic nestalo. Hotel byl skoro prázdný, protože ještě není sezona,“ řekl Vancl.