Po Luftwaffe přijdou na chebské letiště sportovci

Cheb – Cheb usiluje o přistávací dráhu kdysi klíčového válečného letiště. Město už vlastní většinu pozemků. V areálu by mělo vzniknout sportovní letecké centrum, které by využívali i podnikatelé a hosté ve Františkových a Mariánských Lázních.

Během druhé světové války jedno z nejvýznamnějších letišť Třetí říše napojené na evropské dopravní tepny. Nacisté tady cvičili elitní stíhače, vyráběli a opravovali válečná letadla. Obrovský letecký areál na začátku války osobně navštívil vrchní velitel Luftwaffe Hermann Göring. V roce 1945 se letiště stalo cílem amerických bombardérů. „Bylo to strategické letiště a byla to opravdu základna Luftwaffe. Takže to byla opravdu první záležitost, kterou museli zničit,“ potvrdil ředitel Státního okresního archivu Cheb Karel Hala.

Po válce využívala letiště armáda. Kvůli těsné blízkosti se západním Německem na něm byl provoz velmi omezený. Cheb a letečtí nadšenci by teď rádi výhodné polohy letiště naplno využili. „Máme schválenou a zpracovanou studii jakéhosi sportovního leteckého regionálního centra, které by mohlo mít i přeshraniční dosah,“ uvedl místopředseda Ultralight clubu Cheb Luděk Matějíček.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci města a provozovatelé letiště chtějí získat kontrolu nad přistávací dráhou. „Nyní jednáme o smlouvě o pronájmu tohoto pozemku. Můžu říci, že ministerstvo má zájem ten pozemek pronajmout,“ prohlásil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold a místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS) doplnil: „Město se snaží v areálu letiště postupně scelovat vlastnictví pozemků tak, aby těmito pozemky disponovalo a mohlo být tím, kdo bude do budoucna určovat jeho další rozvoj.“ Většinu staveb i pozemků v areálu letiště město už vlastní. Nyní čeká, jak dopadnou jednání o přistávací dráze. Postupně by k letišti přivedlo vodu a kanalizaci.

Své stanovisko pošle ministerstvo dopravy zástupcům města přibližně do měsíce.