Setkání amerických a sovětských vojsk zahájilo sezonu muzea v Rokycanech

Rokycany – Konec války v Evropě a setkání amerických a sovětských vojsk u Rokycan připomněl po šedesáti osmi letech slavnostní program v tamním Muzeu na demarkační linii. Kluby vojenské historie předvedly například rekonstrukce posledních bojů v Čechách. Návštěvníky neodradila ani nepřízeň počasí.

Souboj ruských vojáků s Němci, kteří se pokusili probojovat do amerického zajetí. Podobně vypadal skutečný konec války na Rokycansku, kde se už 9. května 1945 setkala sovětská a americká vojska. Po šedesáti osmi letech tyto události dnes připomnělo Muzeum na demarkační linii v Rokycanech.

Členové z klubů vojenské historie připravili návštěvníkům ukázky z bojů, jaké se v okolí Rokycan odehrávaly na samém konci války i krátce po kapitulaci německé armády. Neodradila je ani nepřízeň počasí. Rokycanský vzpomínkový akt u Památníku spojeneckého vítězství připomněl také úlohu sovětské Rudé armády při porážce nacismu v Čechách.

Muzeum na demarkační linii dnešní připomínkou osvobození Čech zahajuje turistickou sezonu. Návštěvníky čeká i nahlédnutí do časů okupace Sudet, mohou si prohlédnout také repliky někdejšího opevnění hranic. „Jsou to všechno věci, které dělají ucelený obrázek o tom, co se tady dělo. Končíme květnem 1945,“ uvedl ředitel muzea František Koch.

I letos připravilo Muzeum na demarkační linii pro návštěvníky řadu novinek. Patří k nim třeba Ford Canada, který si zahrál ve filmu Tobruk.