O výletní plavby po Labi klesá zájem

Roudnice nad Labem/Ústí nad Labem/Děčín – Na Labi končí dlouhé výletní plavby. Většina měst odmítla letos zaplatit dotace a ze sdružení, které chtělo obnovit šedesát let starou tradici, plánuje vystoupit. Radnice totiž musejí šetřit a navíc prý lidé o několikahodinové plavby nemají zájem.

Na začátku byla velká oslava a jízdní řád se měl dodržovat, i kdyby na břehu nečekal jediný cestující. Okruh mezi šesti městy byl dlouhý 80 kilometrů. „Každý, koho znám nebo s kým jsem mluvil, to chtěl vyzkoušet,“ vysvětlil místostarosta Roudnice nad Labem Zdeněk Kubínek (ODS). Pro cestující je většinou důležité, aby se vrátili do stejného místa, ze kterého vypluli. Dřív ale taková cesta trvala i osm hodin a zájem proto klesal. Loď mezi vzdálenějšími zastávkami plula skoro prázdná, náklady přitom rostly. Jedna hodina provozu lodi teď stojí osm a půl tisíce. „To nebylo z finančních důvodů únosné,“ přiznal náměstek primátora Ústí nad Labem Pavel Boček (nez.) a kapitán Karel Svoboda doplnil: „Lidé mají zájem právě o tu plavbu, která trvá takzvaně akorát.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Z původních šesti letos dotace poslala jen dvě města. A cesta se zkrátila na tři hodiny – pluje se mezi Litoměřicemi a Lovosicemi. Jinou výletní loď pak podporuje město Děčín. „V letošním roce přispívá částkou tři sta tisíc korun,“ uvedla tisková mluvčí města Děčín Markéta Lakomá. Ostatní přístavní mola na dolním toku největší české řeky zůstanou letos opuštěná. Bez výletní lodi je třeba Roudnice nebo krajské město. „Město Ústí nad Labem samozřejmě hledá východisko,“ prohlásil náměstek primátora Ústí nad Labem Pavel Boček (nez.).

Města si zřejmě loď najmou jen na výjimečné slavnostní jízdy.