Strážník střílející v Karviné nechyboval, kriminálka případ odložila

Karviná – Strážník, který v lednu zastřelil lupiče po přepadení benzinové čerpací stanice, nechyboval, zjistili kriminalisté. Strážník podle nich postupoval správně a použil zbraň v souladu se zákonem. Případ proto odložili.

Člen Městské policie Karviná zastřelil muže, který ohrožoval obsluhu benzinky u supermarketu v Ráji. Dvaatřicetiletý útočník na místě zemřel. Kriminalisté potom začali zjišťovat, zda se strážník nedopustil zneužití pravomoci úřední osoby a těžkého ublížení na zdraví. Po čtyřměsíčním vyšetřování, kdy vyslechli svědky a analyzovali záběry z bezpečnostních kamer, došli k závěru, že ne. „V kritické a velmi krátké chvíli musel strážník zakročit tak, aby ochránil zaměstnance čerpací stanice. Dvaatřicetiletý muž, který následně zemřel, byl pod vlivem alkoholu a drog,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Již krátce po přepadení se objevila informace, že útočník zřejmě chtěl spáchat sebevraždu. To naznačují i výsledky vyšetřování. Podle dobře informovaného policejního zdroje totiž muž vyzbrojený nožem nechtěl po čerpadláři peníze, ale naopak požadoval, aby přivolal policii. Mezitím ale svědek události přivolal městskou policii, která byla na místě před státními policisty. Jeden ze strážníků začal střílet, když mladý muž nepřestal čerpadláře ohrožovat a svou agresivitu naopak ještě vystupňoval.

Samotné přepadení vyšetřovali policisté pro trestný čin vydírání. „Pod pohrůžkou použití nože donutil obsluhu čerpací stanice přivolat policii,“ zdůvodnila policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Již v březnu ho ale odložili kvůli úmrtí podezřelého.