Jičín začal s demolicí zbytku kasáren, památkářům navzdory

Jičín - Rozsáhlý areál kasáren v centru Jičína prochází druhou etapou bourání. K zemi půjde největší objekt podél známé lipové aleje a zadní trakt sousední budovy. Demoliční firma by měla bourání dokončit do konce listopadu. Na parcelách po kasárnách, které jsou nedaleko centra města, by měla vzniknout nová obytná čtvrť. Bourání probíhá navzdory nesouhlasu památkářů.

První etapu demolic provedlo město na podzim 2011 s nákladem 6,1 milionu korun. Odstraněna byla většina kasáren. Druhá fáze demolice vyjde zhruba na 2,5 milionu korun. Po letošním bourání zbydou v areálu dvě krajní budovy směrem od centra. Město pro ně bude hledat využití.

Bourání se prozatím nedotkne ani budovy v zadní části areálu, která patří okresnímu soudu. Ten ji využívá jako sklad. Do budoucna se však demolici zřejmě nevyhne. Jičín už jedná se soudem a katastrálním úřadem o směně nemovitostí, aby budovu mohl zbourat. Proti demolici budov se přitom postavili památkáři. Podle nich mělo město historický areál zachovat a najít pro něj využití. Podle radnice by však záchrana kasáren byla příliš drahá a pozemky, na kterých stojí, jsou žádané.

O podobě nové zástavby rozhodne architektonická soutěž

Konkrétnější podobu nové zástavby osmihektarového areálu kasáren určí nedávno vyhlášená architektonická soutěž. Architekti by měli navrhnout umístění staveb, dopravní a technické infrastruktury a stanovit podmínky pro zástavbu včetně návrhu regulace. Studie mají také počítat s budoucími investicemi města do infrastruktury maximálně do výše 30 milionů korun.   

Po vybudování sítí hodlá město území nabídnout soukromým investorům. Radnice odhaduje, že by se tak mohlo stát nejdříve v roce 2016. Původně měli areál kasáren přebudovat soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárna soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 nakonec rozhodlo, že v revitalizaci kasáren bude pokračovat samo.