Kadaň vyzrála na zloděje. Kde nejsou kamery, číhají fotopasti

Kadaň - Městský úřad v Kadani dal zhruba před půlrokem do provozu tři fotopasti. Speciální fotoaparáty s pohybovým čidlem používají městští strážníci v místech, kam nevidí kamerový systém a instalace kamer by byla finančně příliš náročná. Díky záběrům se daří odhalovat nejen zloděje, ale i vandaly nebo pachatele černých skládek. Investice do pořízení fotopastí se tak městu už dávno vrátily.

Fotopasti stály Kadaň zlomek nákladů na běžný kamerový systém - necelých dvanáct tisíc. Náklady na pořízení fotopastí byly v podobě pokut dávno splaceny. Instalace zařízení na vytipované místo je otázkou několika sekund, díky maskování není snadné jej objevit. Stažení fotek zloděje či vandala je pak otázka několika chvil.

Přínos fotopastí je podle starosty nesporný. Chytili se už zloději kovů, lidé, kteří autem vjeli do chráněných lokalit, nebo vandalové ničící rozhlednu nad městem. Fotopasti bojují i proti vzniku skládek odpadu. Pokuty jsou díky jasné identifikaci mnohem častější a působí preventivně. „Může být v řádu tisíců, ale může být i vyšší, samozřejmě,“ uvedl Jiří Kulhánek (ODS), starosta Kadaně. Radnice už chystá nákup dalších zařízení. Chce je připojit na kamerový systém tak, aby fungovaly v reálném čase.

Fotopasti v Kadani slaví úspěch (zdroj: ČT24)