KRNAP slaví 50 let existence

Krkonoše - Krkonošský národní park slaví padesát let. Vyhlášen byl 17. května 1963, rozlohou je o něco větší než Praha a je jediným místem v Česku, kde můžou turisté zdolat hory vyšší než 1 500 metrů. Ročně se do Krkonoš vypraví miliony lidí.

„Krkonoše jsou ostrovem Arktidy uprostřed Evropy, pro jejich tundrový charakter, který se nejblíže pak vyskytuje za severním polárním kruhem a díky tomu se zde mohou vyskytovat i druhy, které se nevyskytují nikde jinde v Evropě,“ uvedl Radek Drahný, mluvčí KRNAPu.

KRNAP sice není v Česku největší, ale zato jednoznačně nejnavštěvovanější. „Do Krkonoš přijede 6–8 milionů lidí za jeden rok,“ uvedl Michal Skalka, vedoucí ekologické výchovy KRNAPu. Během oslav padesátin rezervace se můžou lidé vydat s průvodcem na vycházku po horách nebo si třeba ve vrchlabském parku zahrát na kůrovce. Celé oslavy vyvrcholí v pátek večer narozeninovým koncertem.

Milníky KRNAP:

1963 - Péčí o národní park pověřena Správa KRNAP se sídlem ve Vrchlabí.

1967 - Správa KRNAP převzala Krkonošské muzeum ve Vrchlabí. V Obřím dole byla otevřena první naučná stezka.

1976 - Správa KRNAP převzala Rýchorskou boudu. Začala realizovat záchranný chov tetřeva hlušce.

1978 - KRNAP se stal členem Světové unie ochrany přírody (IUCN). Je zahájen dlouhodobý monitoring znečištění ovzduší v Krkonoších.

1984 - Na generálním shromáždění IUCN v Madridu jsou Krkonoše zařazeny mezi 12 nejohroženějších NP světa.

1989 - Ministerstvo kultury nedalo souhlas s výstavbou České boudy a lanovky na Sněžce.

1991 - Území KRNAP je rozčleněno do 3 zón. Správa NP přechází pod přímé řízení ministerstva životního prostředí ČR.

1992 - Krkonoše zařazeny do světové sítě biosférických rezervací UNESCO. Holandská nadace Face zahájila v KRNAP dlouhodobý projekt obnovy imisemi poškozených lesů.

2007 - Správa KRNAP se stává jubilejním 100. členem mezinárodní asociace EUROSITE, která sdružuje evropské vládní a nevládní organizace zabývající se praktickou péčí o chráněná území.

2009 - Správa KRNAP získala certifikát FSC potvrzující ekologické hospodaření v lesích podle Českého standardu FSC (Forest Stewardship Council).

Zdroj: www.krnap.cz

50 let od vzniku KRNAP (zdroj: ČT24)