Náměšť v rámci česko-polského cvičení obsadily vojenské letouny

Náměšť nad Oslavou - Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou včera začalo česko-polské vojenské cvičení Comao. Vzdušné síly Polska přiletěly na Vysočinu i s hlučnými nadzvukovými letouny Su-22. Zátěž pro obyvatele by ale podle slibů armády měla být minimální.

„Společného cvičení se účastní kolem 200 vojáků celkově, z toho zhruba 50 vojáků je polských. Naplánováno je létání od 10 do 18 hodin denně,“ uvedl Miroslav Svoboda, zástupce velitele letecké základny, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Letouny Su-22, se kterými přiletěli Poláci, byly vůbec nejhlučnějšími stroji naší armády. Na letišti v Náměšti nad Oslavou ukončily provoz už v roce 2002. „Pro nás to je i jistá dávka nostalgie a zřejmě i jedna z posledních, ne-li úplně poslední možnost tyto stroje vidět v operační činnosti,“ říká Miroslav Svoboda, zástupce velitele letecké základny, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Místní ale velkou radost nemají, bojí se dalšího zvýšení hlukové zátěže. Vadí jim, že armáda odmítá jakékoliv kompenzace za hluk. „Je tady základna, není problém se s tím smířit, ale problém je smířit se s tím, že není činěný žádný vstřícný krok ze strany ministerstva obrany,“ uvedl Pavel Petrák (nestr.), starosta obce Sedlec. „Pravidelně se provádějí měření hluku, která se vyhodnocují, a nikde nedošlo k překročení povolených limitů,“ říká Jana Růžičková, mluvčí Generálního štábu Armády ČR.

Vedení letiště slibuje, že i v případě současného cvičení by měla být zátěž pro obyvatele co nejmenší. „U nás to budou starty a přistání, ta činnost bude minimalizovaná opravdu jenom na opuštění a návrat toho letounu sem,“ dodal Svoboda. Společné cvičení našich letců se vzdušnými silami Polska potrvá na letecké základně v Náměšti nad Oslavou do pátku 17. května.

Vojenské cvičení v Náměšti nad Oslavou (zdroj: ČT24)