Magistrát zasadil ránu pouličním umělcům, omezí jejich hraní

Praha – Ještě před rokem povolil magistrát pouličním umělcům téměř neomezené vystupování, teď ho chce omezit. Zpěváci a hudebníci loni této možnosti využili, nejedno náměstí v centru metropole tak rozezněly hudební nástroje. Proti hlasité hudbě se ale zvedla vlna kritiky, a tak se město chystá jejich „hrátky“ zase trochu zarazit. Připravuje proto novou vyhlášku, umělci se bouří a nesouhlasí.

Nově vznikající vyhlášku vydal magistrát minulý čtvrtek, ta v současné době prochází připomínkovým řízením. Předpis udává pravidla takzvaného buskingu, vymezuje místa, kde je produkce zakázána, a určuje finanční sankce za porušení. Po zkušebním roce dostává tento druh umění řád a jasné mantinely.

Nejvíc námitek má Praha 1, na jejímž území vystupují buskeři nejčastěji. Starosta Oldřich Lomecký z TOP 09 navrhuje úplný zákaz zpívání a hraní na mikrofon. „Tou zásadní připomínkou je úplný zákaz používání zesilovačů. Tou druhou chceme, aby pokud tam bude stanovený hlukový limit, tak musí být stanoven v takové míře, aby byl měřitelný, vymahatelný, jinak je to prostě prázdné plácnutí do vody,“ vysvětluje. 

Busking
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Pouliční umění není žebrání, vzkazují buskeři městu

Iniciativa Buskerville snahu magistrátu nastavit pouliční produkci pravidla sice vítá, ale k vyhlášce má výhrady. „Problém byl hlavně s těmi hlučnými a nejrůznějšími existencemi, které umění jen předstíraly. Ty opravdovým buskerům kazí jméno,“ poznamenal Dalibor Zíta z Buskerville.

Vypadá to ale, že maximální hlukový limit vyhláška udávat nebude. Hlasitost produkce budou na daném místě individuálně posuzovat strážníci. Podle radní Aleksandry Udženiji z ODS se také rozšíří počet míst, kde se nesmí hrát vůbec.

  • "Návrh zakázaných míst pro hudební produkci je ulice Celetná, Husova, Jilská, Karlova, Kožná, Malé náměstí, Melantrichova, Na Příkopě, Na Můstku, Týnská, Týnská ulička a Železná," vypočítává radní. 

K tomu se přidává ještě Karlův most, Křížovnické náměstí, prostranství před kostely, školami v době výuky nebo dětská hřiště. Umělci budou moci na ulice v době od 10 hodin dopoledne do půl desáté večer. Nová pravidla začnou platit od 1. května. 

Ještě loni Praha hraní pouličních umělců zjednodušila

Loni Praha naopak vystupování v ulicích umělcům zjednodušila. Nemuseli si vyřizovat povolení úřadu. I tak ale museli splňovat některá pravidla. Neměli hrát v okolí škol v době výuky, u kostelů v době bohoslužeb, na hřbitovech a dětských hřištích. Mohli ale hrát denně, od 10:00 do 21:00. Zapovězen jim byl pouze Karlův most a Staroměstské náměstí pod orlojem, před Staroměstskou radnicí a na místě popraviště 27 pánů. Produkce neměla být hlasitější než 45 decibelů.

Praha omezila Busking (zdroj: ČT24)