Městská policie je na Třebíčku vzácnost – obce raději najímají agentury

Třebíč – Místo zřizování městských policejních sborů začaly obce na Třebíčsku uzavírat smlouvy s bezpečnostními agenturami. Je to pro ně levnější. Více dbát na bezpečnost radnice chtějí, státní policie totiž zrušila služebny v menších městech a nestíhá zajet do všech vesnic.

Zřízení městské policie stojí miliony, v témže řádu se pohybují roční náklady na její provoz. Menší města a obce proto vymýšlejí různé způsoby, jak ušetřit a o strážníky přitom nepřijít. Zatímco například několik středočeských obcí založilo společný policejní sbor, na Vysočině se některé obce rozhodly zřízení těch svých zcela vynechat a raději objednaly služby bezpečnostních agentur. Pořádek v osmi obcích na Třebíčsku zajišťuje firma nazvaná Bezpečnost horácka, radnice za její služby podle majitele Rostislava Veselého platí pět tisíc korun měsíčně. „Působíme zatím v pěti lidech,“ uvedl.

Hledat způsob, jak zvýšit bezpečnost, začaly obce zejména v poslední době – když své služby začala omezovat státní policie. Do malých obcí se nyní policisté dostanou jen občas – většinou až když se něco děje.

Jednotlivé obce mají na bezpečnostní agenturu různé požadavky. Někde její členové kontrolují odlehlá místa, kostely a hřbitovy nebo obecní budovy, například ve Vladislavi také kontroluje přechody a dohlíží na bezpečnost dětí. Podle vladislavského starosty Jana Havleny jde služba městysu k duhu. „Ze strany občanů přicházejí kladné ohlasy na tuto službu, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Ale je to kvitováno a je to jenom k lepšímu,“ podotkl. Podle Rostislava Veselého jsou také výsledky činnosti bezpečnostní agentury na první pohled viditelné například na hřbitovech. „Od té doby, co tady střežíme a chodíme, nedošlo k jedinému poškození hrobu,“ poukázal majitel agentury, která hlídá Vladislav a další obce v okolí.

Bezpečnostní agentury úzce spolupracují s republikovou policií. Do budoucna počítají i s dalším rozšiřováním působnosti a nabízených služeb.

Radovan Daněk o bezpečnostních agenturách v obcích (zdroj: ČT24)