Rychlost v Turnově začne měřit nová firma téměř pětkrát levněji

Turnov (Semilsko) – Soukromá firma bude nadále měřit rychlost aut projíždějících Turnovem. Provozovatel ale bude jiný než dosud – kritizovaná smlouva s firmou Czech Radar vypršela, nově město zaplatí firmě AŽD Praha za tutéž službu téměř pětkrát méně. Kvůli výměně provozovatele jsou nyní radary mimo provoz, měřit opět začnou až v červenci.

Radary provozované soukromou společností vždy byly v Turnově námětem sporů. Před časem radnice prohrála soudní spor s řidičem, kterému se nelíbilo, že ho změřil soukromý radar, především však bylo vedení města terčem kritiky kvůli ceně služby. Firma Czech Radar dostávala 60 procent vybraných pokut – za pět let zhruba dvacet milionů korun. „Když už to máme dělat, tak to má město provozovat celé ve vlastní režii,“ zdůraznil opoziční zastupitel Otto Jarolímek.

Radní se po vypršení smlouvy s Czech Radarem rozhodl ponechat měření rychlosti v soukromých rukou. Na provozovatele však vypsali výběrové řízení, jehož výsledkem je podstatně nižší cena. Společnost AŽD Praha dostane od Turnova za pět let necelých 4,5 milionu. Částka je tentokrát stanovena pevně, nebude souviset s vybranými pokutami. Podle radnice je propastný rozdíl v ceně důkazem jediného. „Podmínky, které jsme vysoutěžili, jsou výsledkem toho, že se na trhu objevilo víc firem, které tu službu nabízejí,“ prohlásil místostarosta Jaromír Pekař.

S nižší cenou ovšem přišel také výpadek. Radary, které měří rychlost nejenom v samotném Turnově, ale také na frekventovaných komunikacích v okolních obcích, měly být funkční už na začátku května. Nyní provozovatel vše posunul o dva měsíce. „Celý systém chceme spustit na začátku července,“ uvedl mluvčí AŽD Jiří Dlabaja. Firma tvrdí, že za zdržení nemůže, došlo k nečekaným průtahům v územním řízení. Město je přesto připraveno uplatnit sankce, které činí pět tisíc korun za den zpoždění.

Michal Jemelka o měření rychlosti v Turnově (zdroj: ČT24)