Jak sehnat středověký hrad? Stačí postavit si jej

Žacléř – V krkonošském podhůří nedaleko Žacléře stojí středověká tvrz. Je ale zbrusu nová. Postavil ji tesař Martin Zeman, který se specializuje na obnovu památek. Po vlastním hradu dlouho toužil, a když žádný nesehnal, jeden vytvořil.

Za dva roky se bude rodina tesaře Zemana stěhovat na hrad. Stavba však už je z velké části hotova dnes – tyčí se nad Žacléřem, dominantu tvoří dvě osmnáctimetrové věže. Tříčlenná rodina bude mít k dispozici 26 místností i rytířský sál. Tvůrce hradu se přitom snažil co nejvěrněji napodobit pozdní středověk – byť s výhradami. „Kuchyň není úplně středověkého typu, a to z toho důvodu, že máme 21. století. Pokud by tady byla černá kuchyně, nejsem si jist, jestli by měla pochopení moje žena,“ poukázal hradní pán Martin Zeman.

Martin Zeman o využití věžní místnosti:

„Tady by měla být trucovna – pánská. A naproti dámská přes dvoje dubové dveře.“

Pod heslem Invita invidia, tedy Závisti navzdory – vypůjčeným od Albrechta z Valdštejna – vytvořil krkonošský tesař svůj sen pouze z pravidelných příjmů své rodiny. „Je to dřina od rána do večera, ale každý si to může dovolit,“ zdůraznil. Před dokončením ho ještě čeká obložení celého hradu kamenem, vykopání příkopu, vztyčení hradeb a postavení padacího mostu.

Václav Svoboda o stavbě hradu (zdroj: ČT24)