Hlavní ruzyňská dráha téměř na půl roku zavřela, letadla startují nad Kladno

Praha – Klidné měsíce nastávají pro obyvatele pražského Suchdola, Horoměřic či Jenče, o to neklidnější naopak pro lidi žijící v pražské Ruzyni nebo u Kladna. Pražské Letiště Václava Havla totiž zahájilo opravu hlavní ranveje, letadla proto bude přijímat pouze na té vedlejší, startovat tedy budou zpravidla směrem na Kladno, v případě jižního větru na Ruzyni. Obce postižené hlukem dostanou od letiště statisícové kompenzace. Oprava hlavní dráhy potrvá až do konce září.

Napjatě očekávaný dálkový Airbus A330 v barvách ČSA, který v úterý přistál na Letišti Václava Havla, byl jedním z posledních letadel, která před uzavírkou využila hlavní dráhu. Dnes už letadla vystřídali dělníci, kteří navázali na první fázi opravy, již provedli loni. Výsledkem letošní druhé fáze již bude podle mluvčí společnosti Letiště Praha Evy Krejčí ranvej s docela novým povrchem, novým světelným naváděcím systémem a také detekcí námrazy. To vše přijde na 360 milionů korun. „Životnost je 30 až 40 roků,“ uvedl Jiří Kraus z vedení pražského letiště. Oproti původním plánům skončí celá oprava letos, třetí fáze příští rok již nebude. „My jsme se rozhodli dvě závěrečné etapy sloučit do jedné. Hlavním důvodem byl tlak okolí – radnic jednotlivých obcí, městských částí a Kladna – aby byla uzávěra co nejkratší,“ vysvětlila mluvčí letiště Krejčí.

Kvůli opravě dráhy 06/24, která přetíná téměř čtyři kilometry poblíž Přední Kopaniny, Kněževsi, Dobrovíze a Hostouně, musí pražské mezinárodní letiště omezit svůj provoz. Létat se bude pouze od 5 do 24 hodin, v noci letiště přijme pouze opožděné lety, které budou přistávat výhradně ve směru od Kladna. Neznamená to však, že by do Prahy létalo méně spojů. „Bude odbavován stejný počet letadel,“ zdůraznila mluvčí Krejčí. Běžný denní provoz na vedlejší dráze 12/30 vede směrem na Kladno, přistává se přes Motol a Ruzyni. Střeočeským obcím, jejichž obyvatelé se budou muset přes léto smířit se zvýšeným hlukem, letiště zaplatí kompenzace. Posádky proudových letadel mají navíc nařízeno prodloužení trasy, kterou musí uletět, než zatočí na svůj letový kurz.

Druhá etapa generální opravy hlavní dráhy
Zdroj: ČT24

„Nová“ dráha ruzyňského letiště prochází opravou po nepřetržité padesátileté službě. Podle Jiřího Krause byly kvůli jejímu stavu stále častěji nutné průběžné opravy. Rekonstrukce by naopak měla zajistit co nejvydatnější provoz. Jarní a podzimní údržba bude po dokončení prací trvat jen několik dnů místo současných dvou až tří týdnů.

Vydáno pod