Regiopantery přijedou do Brna, vytlačí staré „pantografy“

Brno – Cestující na jižní Moravě se mohou začít loučit s částí starých elektrických jednotek, které v regionální železniční dopravě slouží přes 40 let. České dráhy už vybraly jejich náhradu v podobě nových jednotek Regiopanter od Škody Vagonky. Ty již dnes jezdí v několika regionech. Dvousystémovou verzi, která zamíří na linku Brno–Letovice, již znají cestující z jižních Čech. Dráhy pro Jihomoravský kraj pořídí sedm takových souprav.

Regiopantery začnou na jižní Moravě jezdit v polovině příštího roku, dodávky budou probíhat rok. Dráhy zakoupí dvě dvouvozové a pět kapacitnějších třívozových souprav celkem za 943 milionů korun. Mezi Brnem a Letovicemi nahradí staré soupravy řady 560, které jezdí od počátku 70. let. Zatím se nové vlaky objeví na polovině spojů. „Nová vozidla budou na rozdíl od současných provozovaných bezbariérová, budou mít dostatek místa pro kočárky a kola a mají i audiovizuální informační systém. Ve vozech je klimatizace,“ shrnul ředitel odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman.

Staré jihomoravské „pantografy“ ale ještě nejsou odsouzeny k úplnému zániku. Část z nich zřejmě zůstane v provozu i v dalších letech, dráhy totiž provádějí jejich rekonstrukce. Součástí je výměna části elektrické výzbroje, nové čalounění sedadel, úprava osvětlení nebo dosazení elektronického informačního systému.

Regiopanter bude prvním zcela novým vlakem na jižní Moravě zhruba po dvaceti letech. Ačkoli České dráhy v posledních letech výrazně proměnily tvář cestování v kraji, nasazená moderní vozidla mají starý základ, který v poslední době prošel rekonstrukcí. Jedná se například o červené motorové a řídicí vozy, které jezdí z Brna na Uherské Hradiště a na Třebíč, nebo o Regionovy.

Jednotky Regiopanter pro Jihomoravský kraj:

  • dvoučlánkové a třívozové elektrické jednotky
  • řadové označení: 650 (dvoučlánková), 640 (tříčlánková)
  • délka přes nárazníky: 52,9 m (dvoučlánková), 79,4 m (tříčlánková)
  • výkon: 1 360 kW (dvoučlánková), 2 040 kW (tříčlánková)
  • maximální rychlost: 160 km/h