Komáři zamořili jižní Moravu, místům na Břeclavsku je vhodné se vyhnout

Břeclav – Množství komárů vylétlo na jižní Moravě. Zejména na dvou místech na Břeclavsku je jich tolik, že hygienici doporučují vyhnout se jim – jde o Křivé jezero v CHKO Pálava a přírodní oblast Moravská Amazonie na soutoku Moravy a Dyje. Velké množství komárů je ale i na jiných místech napříč Jihomoravským krajem.

Nejvíce komárů je v okolí Křivého jezera u hráze dolní nádrže Nových Mlýnů a v pásu přes Břeclav, Lednici a Lanžhot na soutok Dyje s Moravou. Zejména oběma okrajům tohoto území by se nyní měli lidé vyhnout. Pobodání se lidé pravděpodobně nevyhnou například také na řece Moravě na Hodonínsku nebo v Lechovicích u Znojma. „Komárů je letos na jihu Moravy ve srovnání s loňskem výrazněji více. Minulý rok byl mimořádně klidný. Nyní vylétá letošní první komáří generace z líhnišť,“ podotkl Oldřich Šebesta z břeclavské hygienické stanice.

Kdo se do lužních oblastí na Břeclavsku, Znojemsku a Hodonínsku přece jenom vydá, neměl by zapomenout repelent. Komáři zde budou na turisty lačně čekat zhruba měsíc, Oldřich Šebesta předpokládá, že od června jejich počet začne klesat. Jak se bude dále situace v letošní sezoně vyvíjet, si zatím netroufl odhadnout. Množství komárů závisí především na množství letních přívalových dešťů – ty často zaplavují vyschlá líhniště komárů, kde se potom rodí další generace.