Arjuna na nás přijel vycenit zuby až z Berlína

Praha - Jedna z nejohroženějších šelem světa, levhart jávský, se pomalu zabydluje v trojské zoo. Samec Arjuna sem přijel z Berlína a chovatelé doufají, že se jim ho podaří rozmnožit. Partnerku by pro něj rádi získali z Asie. V přírodě na ostrově Jáva žije poslední stovka těchto velkých koček a rovněž v zoologických zahradách jsou velkou vzácností.

V Evropě dosud chovala levharta jávského právě pouze berlínská zoo. Arjuna odtud přišel do Prahy sám, bez partnerky ale nezůstane. „Naším cílem je pochopitelně tyto krásné a ohrožené levharty rozmnožovat. Pro Arjunu chceme získat partnerku přímo z Asie,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.
 
Levhart jávský je - podobně jako levhart mandžuský, perský či arabský - poddruhem levharta skvrnitého. V mnoha znacích se od něj však velmi odlišuje, a tak se část vědců přiklání k názoru kvalifikovat ho jako samostatný druh. V přírodě se vyskytuje pouze na Jávě, v divočině tohoto ostrova zbývá podle některých údajů méně než 100 jedinců.

Podobně jako další levharti, také levhart jávský je nesmírně přizpůsobivý a dovede přežít v otevřené křovité krajině i hustém pralese. Zbývající lesy na Jávě zaujímají pouze plochu srovnatelnou s rozlohou Karlovarského kraje. V přírodě je tak pro levharta jávského nejvážnějším ohrožením úbytek přirozeného prostředí i přímý lov spojený s nárůstem lidské populace.

Vydáno pod