Štěnice, vlhko, plísně. Štáb ČT v přestrojení pronikl do ubytovny Předvoj

Karviná - Štěnice, provlhlé zdivo, nefunkční koupelna, ale také přísný režim a strach lidí si postěžovat, aby neskončili na ulici. Realita některých ubytoven pro sociálně slabé. Je to byznys na znevýhodněných, říká karvinská radnice. Děláme to za obce a stát, je to sociální práce, kontruje majitel jedné takové ubytovny, společnost RPG. Štáb České televize ale do pokojů nechtěli její provozovatelé pustit. V přestrojení si proto zaplatil pokoj, aby zdokumentoval, na co si lidé vlastně stěžují.

Reportérka s kameramanem v přestrojení se dostali i tam, kam je provozovatelé pustit nechtěli. Ubytovali je v hotelovém patře - ve slušném pokoji za 480 korun za oba. Podařilo se jim proklouznout i do části určené pro příjemce sociálních dávek. Ani ta nepřipomíná squat, ale svým přísným režimem spíš kasárna - zákaz návštěv a omezený pohyb.

Našli tam i to, co jim obyvatelé již dříve popsali - nefunkční koupelnu, prosakující vodovodní potrubí, společné záchody pro ženy i muže, pokoje bez matrací prolezlé štěnicemi.

Ubytovna Předvoj stejně jako další ubytovny v Karviné patří největšímu vlastníku bytů v kraji, společnosti RPG. Více než půlstoletí stará budova Předvoje neprošla od postavení zásadnější rekonstrukcí. Stavební úřad v Karviné vodovodní řad, elektrické rozvody ani další nedostatky nekontroloval, neměl podnět. Teď to udělá. „Nechceme je tady, to je pochopitelné, máme s tím jenom problémy. Na dvaceti metrech čtverečních mít dvacet nájemníků se státním příspěvkem, to je docela katastrofa. Majitel má neomezené možnosti, takže my jsme na něj docela krátcí,“ konstatuje mluvčí města Šárka Swiderová.

Marta Pilařová v přestrojení v ubytovně Předvoj (zdroj: ČT24)

Společnost RPG tvrdí, že vše vzniklo na základě požadavku úřadu práce na sociální ubytování. „Suplujeme roli státu a obcí, protože neexistuje doposud definice sociálního bydlení a v tomto ohledu je zapotřebí mít k dispozici ubytování i pro tuto kategorii lidí,“ říká mluvčí společnosti Petr Handl.

Provozovatel připouští, že 40 procent ubytovaných jsou sociální případy. Vydělává prý ale hlavně na důchodcích a polských dělnících. I tak má z jednoho pokoje z příspěvků na bydlení a dávek hmotné nouze i 15 tisíc korun.