Zápach z lakovny dusí obyvatele Dašic už devátým rokem

Dašice - Obyvatelé Jungmannovy ulice v Dašicích na Pardubicku si už od roku 2004 stěžují na silný zápach z místní lakovny. Ovšem zatím se nic nezměnilo, továrna tvrdí, že žádný zákon neporušuje. Podle místních se situace ještě zhoršuje s příchodem teplého počasí.

Více než osm let bojují obyvatelé Dašic proti továrně Kataforesis. Tvrdí, že z tamní lakovny vychází nesnesitelný zápach, který je tak silný, že štípe v očích. S továrnou se dokonce obyvatelé už poněkolikáté soudí.

V lakovně se připravují díly do aut. Firma se brání tím, že používá čisticí jednotku s výkonnými filtry. „Plníme všechny předpisy podle současné legislativy,“ tvrdí její ředitel Miloš Plaček. Minulý týden v továrně hořelo, výroba ale pokračuje. Ani podle inspektorů životního prostředí lakovna žádné zákony neporušuje.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Ovšem už několik let se podle zákona neměří takzvané pachové jednotky. Obyvatelé v okolí továrny nemohou kvůli zápachu dělat ani tak běžné věci, jako věšet prádlo. „Zůstává to v prádle, natáhne se to do baráku, nemůžete větrat, v podstatě nemůžete nic,“ stěžuje si předsedkyně občanského sdružení Za Dašice zdravější Alena Janáková.

Továrna se chystá do lakovny nainstalovat další čisticí jednotku. O spolufinancování požádala Evropskou unii. Nová čisticí jednotka by měla začít fungovat na začátku příštího roku. Lidé v okolí továrny ovšem ve zlepšení ovzduší příliš nevěří.