Opavské policistky ilegálně prodlužovaly pobyt „studentům“ z Vietnamu

Ostrava - Dvě bývalé příslušnice cizinecké policie v Opavě stojí před ostravským soudem. Podle obžaloby braly úplatky za to, že prodlouží pobyt údajným studentům z Vietnamu. Ve skutečnosti šlo o nelegální přistěhovalce, kteří do země přišli za prací.

Mohlo jít o desítky Vietnamců, že si policistky řekly o dvoutisícový úplatek, se ale žalobci podařilo prokázat pouze ve dvou případech. Obhájce jedné z obžalovaných Radek Ondruš obvinění odmítá. „Pokud by to byl úplatek, jak tvrdí státní zástupce, pak by se očekávalo, že něco někde ovlivňovaly, ale to nikdo nikdy netvrdil,“ prohlásil.

Žalobce Alois Dlouhý je na rozdíl od advokátů přesvědčený, že bývalé policistky trestu neuniknou. V ruce má odposlechy, které podle něj korupci zachytily. „Měly postupovat velmi nestandardně, ačkoliv byly povinny zachovávat nestrannost, se dvěma zprostředkovateli se stýkaly i mimo pracovní dobu, měly jim poskytovat informace o stavu řízení a měly jim radit,“ tvrdí Dlouhý.

Ihned po vypuknutí aféry dala jedna z policistek výpověď, tu druhou postavil nadřízený mimo službu a doma čeká na verdikt soudu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Do kontaktu s Vietnamci se obžalované dostaly přes členy přistěhovalecké agentury z Vietnamu. Ti je za 250 tisíc korun přihlašovali do kurzu češtiny na Vysokém učení technickém v Brně. Ve škole ale nikdy nebyli.

Stejný podvod už dnes provést nelze. „Už není možné, aby si studenti, kteří požádají o vízum za účelem studia, ho okamžitě změnili na vízum pracovní,“ potvrdila vedoucí Institutu celoživotního vzdělávání VUT Brno Petra Navrátilová.