Pražská plynárenská našla při kontrole několik desítek drobných úniků

Praha - Společnost Pražská plynárenská při kontrole plynového potrubí odhalila několik desítek drobných úniků plynu, naprostá většina z nich byla u rozvodů v domácnostech. Oznámil to mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Kontrolu Pražská plynárenská prováděla přidáním většího množství zápachové látky do plynu od neděle do úterního večera.

„V rámci preventivní nárazové odorizace zemního plynu přijal od neděle dispečink Pražské plynárenské Distribuce od veřejnosti celkem 149 oznámení týkajících se podezření na únik zemního plynu,“ uvedl mluvčí společnosti.

Podle něj kontrola asi třetinu podezření vyvrátila, v 88 případech byl drobný únik zjištěn u bytových instalací nebo domovních rozvodů, zejména ze závitových spojů. Ve 14 případech byl lokalizován drobný únik v rámci uličních rozvodů, nejčastěji na místě dělícím distribuční soustavu a odběrné plynové zařízení.

  • „Intenzivnější zápach zemního plynu umožnil snadnou identifikaci i zcela nepatrných netěsností v rámci plynových rozvodů, které by byly jinak obtížně zjistitelné,“ podotkl mluvčí společnosti Vránek. „Ve většině případů stačilo jenom dotáhnout nebo přetěsnit a únik byl odstraněn.“

Další kontrola se uskuteční před zahájením topné sezony

Mluvčí dodal, že Pražská plynárenská děkuje veřejnosti za spolupráci při kontrole, a připomněl, že jakékoliv podezření na únik plynu lidé mohou hlásit linku pohotovostní služby 1239. Další nárazová odorizace se podle Vránka uskuteční před zahájením topné sezony.

Plyn vybouchl v Divadelní ulici na konci letošního dubna. Zraněny byly zhruba čtyři desítky lidí. Výbuch podle kriminalistů způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem několik metrů před poškozeným domem. Škody na domě se podle předběžného odhadu kriminalistů vyšplhaly na 100 milionů korun.

Telefonuje Miroslav Vránek (zdroj: ČT24)