Most v Hutích hlučí, lidé marně čekají na klid

Černýšovice (Táborsko) – Most přes Lužnici patří k obci Hutě u Bechyně už více než třicet let. Když ho před jedenácti lety zničila povodeň, stáli místní o to, aby se na nad řeku vrátil. Dočkali se, ale  spokojení nejsou – je velmi hlučný. Změnit to se dodavateli stavby dosud nepodařilo.

Návštěvy nemusejí lidé v Hutích vyhlížet, stačí počkat, až začne rachotit most. Most ovšem nehlučí pouze, když přijíždí návštěva, ale vždy. „Ty, co bydlí přímo u mostu, to určitě musí budit,“ podotkl obyvatel obce Bohumil Matouš.

Lidé z Hutí si stěžují především na vydatný letní provoz a vzpomínají, jak býval most před opravou tichý. Přiznávají, že by se nebránili ani jeho uzavření. Obyvatelé obce přitom původně obnovu mostu poškozeného povodní nadšeně podporovali. 

Radnice se pokouší hluk reklamovat u dodavatele, který most po povodni rekonstruoval – výsledek se ale zatím nedostavil. Jiné východisko však vedení obce nevidí. „Oprava mostovky stála 2 miliony 100 tisíc. Dělat nový most pro nás není reálné,“ uvedla starostka Černýšovic, pod které Hutě patří, Lucie Čamková.

Kristina Vrkočová o mostu v Hutích (zdroj: ČT24)