Dálniční gangy už mají na svědomí desítky krádeží a sezona teprve začíná

Brno – Se začínající turistickou sezonou a teplým počasím začíná znovu přibývat útoků tzv. dálničních gangů. Zastavují řidiče – především cizince – kterým buď předem poškodí auto, nebo kvůli smyšlenému defektu. Zatímco majitel svůj vůz kontroluje, zloději z něj kradou. Nejvíce řádí dálniční gangy v okolí Prahy a Brna, od začátku roku policie eviduje už desítky případů. Policisté proto radí být při vlastních technických potížích i při pomoci ostatním velmi ostražití.

Na činnost dálničního gangu koncem dubna málem doplatil chorvatský pár. Posádka jiného auta jim naznačovala, že mají defekt. Uvěřili jí, zastavili a spolu s jedním z „dobrodinců“ se oba členové posádky vozu šli podívat na zadní kolo. Mezitím zbytek gangu vzal z automobilu dámskou tašku. Protožem kolem jela policejní hlídka, které událost přišla podezřelá, rozhodla se vše prověřit. I když zloději, když si všimli, že je policisté sledují, tašku z auta vyhodili, nakonec se ji podařilo nalézt a gang dopadnout.

Ačkoli začátek takové krádeže je ilustrativní, šťastný závěr již nikoli. „V Jihomoravském kraji je počet těchto trestných činů kvůli rozvinuté dálniční síti poměrně častý. Loni jsme registrovali 49 případů, za letošek k dnešnímu dni už 31,“ popsal vedoucí dopravního odboru jihomoravské policie Jindřich Rybka. Dodal, že nejčastěji pachatelé volí dálnici D1 nebo D2 ve směru na Břeclav.

Posádka zastavovaná policií vyhazuje z okna ukradenou kabelku (zdroj: ČT24)

Pachatelé používají stále stejné triky

Protože jsou v této činnosti zloději poměrně úspěšní, používají stále stejnou taktiku. Policisté je rozdělují na dva typy. Prvním jsou takzvaní „píchači“, kteří na odpočívadle způsobí vybranému autu defekt, poté ho na dálnici sledují, a když kvůli poruše zastaví, nabídnou mu pomoc. Případně také poukazují na smyšlený defekt – jako tomu bylo v případu chorvatského páru. Když je potom řidič zaměstnán prohlídkou auta, ukradnou mu věci odložené uvnitř.

Druhým typem jsou takzvaní „mávači“, kteří naopak sami žádají projíždějící řidiče o pomoc s odstaveným autem. Také oni nakonec vůz své oběti vykradou. Objevila se i alternativní varianta, kdy zloději auto nevykradli, zato však žádali o peníze na opravu svého „porouchaného“ vozu. Výměnou nabízeli zlato, které však bylo falešné.

Zloději bývají často cizinci. „Většinou je to práce organizovaných gangů cizinců z bývalé Jugoslávie. Často ale mají trvalý pobyt v Česku a také mluví plynně česky,“ popsal klasického pachatele brněnský kriminalista Radek Šmíd.

Policie: Musíte-li zastavit, buďte obezřetní

A jak se v takových případech bránit? „Je jasné, že psychologicky se řidič, kterému někdo naznačuje defekt nebo jej skutečně má, ocitne v nepřehledné situaci,“ připouští největší výhodu zlodějů dopravní policista Rybka. Za každých okolností ale radí obezřetnost. Pokud to je technicky možné (tedy nikoli s prasklou pneumatikou), je vhodné nezastavovat v odstavném pruhu, ale dojet na odpočívadlo.

Dále je důležité být ve střehu a nenechat žádnou část skupinky „pomahačů“ pohybovat se příliš blízko auta. V lepším případě by v autě nebo v jeho blízkosti měl vždy nějaký člen posádky zůstat. „I zákonné umístění trojúhelníku nějakou dobu trvá. V každém případě by tak řidič měl auto zamknout a mít ho stále na očích,“ doporučil Rybka s tím, že každou podezřelou situaci by měli řidiči hlásit na tísňové lince.

Události o krádežích na dálnicích (zdroj: ČT24)

Maďarského kamionistu okradli během několika vteřin

Jak jednoduché je někoho tímto způsobem okrást dokládá i případ maďarského řidiče kamionu, který se podařilo zachytit na palubní kameru. Posádka černého mercedesu vytipovala řidiče kamionu a vylákala ho ven. Zatímco jeden člen gangu řidiče upozorňoval na defekt, zbytek pronikl do kabiny a vykradl ji. Stačilo jim pouze několik sekund.

Gang okrádá kamionistu (záběry z kabinové kamery) (zdroj: ČT24)