Valdštejnské slavnosti začaly, policisté posílí hlídky

Frýdlant - Ve Frýdlantu na Liberecku začal 11. ročník Valdštejnských slavností. Během dneška a víkendu se představí stovky šermířů v dobových kostýmech, letos poprvé i vlajkonoši z Itálie, ale i mnoho kapel. Pro návštěvníky organizátoři připravili také historickou tržnici a jarmark. Kvůli slavnostem budou posíleny dopravní spoje a na pořádek v ulicích a na silnicích budou dohlížet policisté i hasiči. Očekává se účast až 30 tisíc lidí. Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu se konají jednou za dva roky.

Historicky první Valdštejnské slavnosti se konaly koncem června roku 1934 k 300. výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Ty novodobé pořádá Frýdlant už pojedenácté. Oslavy zahajuje dnešní multižánrový minifestival „V podzámčí to žije!“. Hlavní sobotní program začíná na zámku snídaní Valdštejna a jeho družiny. Odtud tradičně vychází průvod, který končí před radnicí. Letos se premiérově představí uskupení vlajkonošů z Itálie. Za doprovodu bubnů a trubek předvedou náročné představení s vlajkami.

Během slavností vystoupí i několik kapel, návštěvníci si k poslechu budou moci vybrat od folku přes swing, blues až po metal. V rámci oslav budou zájemci také moci navštívit historickou budovu radnice, a to po sobotním nočním ohňostroji.

Vstupné:

Páteční program „V podzámčí to žije!“ je zdarma. Vstupné na jeden den (sobotu nebo neděli) je 80 korun. Na oba dny 120 korun. Děti do 130 cm a držitelé průkazu ZTP/P i jejich doprovod mají vstup zdarma. Zdarma bude mít vstup i ten, kdo přijde v dobovém kostýmu (renesance, baroko), nebo v doprovodu dítěte do 130 cm, které bude v dobovém kostýmu.

Valdštejnské slavnosti
Zdroj: Radek Petrášek/www.valdstejnske-slavnosti.cz

Na slavnosti bude dohlížet policie, ČD posílí spoje

Ve Frýdlantu budou po dobu slavností zdvojnásobeny hlídky policie a strážníků. Na bezpečnost budou dohlížet i hasiči. „Přijali jsme dokonce naprosto mimořádné opatření na náměstí T. G. Masaryka, kde je hlavní kulturní program a tržiště. Středem náměstí od ulice ČSA po ulici Míru bude 3,5 metru široký volný koridor pro případný průjezd vozidel integrovaného záchranného systému,“ uvedla Švejdová. Novinkou slavností je podle ní stálá zdravotní služba na radnici, k dispozici tam budou dvě zdravotní sestry. Na zvýšený výskyt opilců se připravuje i nemocnice.

Očekává se až 30 tisíc účastníků

Hlavní tah z Liberce do Frýdlantského výběžku bude navíc pod kontrolou policejního modrého passatu. Kvůli očekávané účasti asi 30 tisíc návštěvníků České dráhy posílí i vlakové spoje. „V pravidelných spojích v sobotu 18. a v neděli 19. května přibudou stovky míst,“ uvedla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Větší kapacitu budou mít vlaky jedoucí od 7:30 do 18:00 mezi Libercem a Frýdlantem.

Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna se narodil 24. září 1583. Do historie se zapsal jako český vojevůdce i politik. Velel například vojskům za třicetileté války. Jeho ostatky jsou dnes uloženy ve valdštejnské hrobce v Mnichově Hradišti.