Loučovické papírny ožijí, papír už vyrábět nebudou

Loučovice (Českokrumlovsko) – Areál bývalých loučovických papíren po třech letech ožije. Odkoupila ho česko-německá společnost, která chce v jižních Čechách vyrábět LED osvětlení. Pro region je to významná pomoc, oblast pod Lipnem totiž trpí nejvyšší nezaměstnaností v Jihočeském kraji.

Výroba v loučovických papírnách skončila v roce 2010 takřka bez výstrahy. O práci přišlo na 200 lidí, tedy každý pátý z tisícihlavé obce. Ačkoli se investor, který přišel, pokusil výrobu papíru částečně obnovit, po roce zase z Loučovic odešel. „Byl nucen tento provoz uzavřít, protože byl nerentabilní,“ zdůvodnil starosta Jan Kubík.

Nový investor, který areál po papírnách koupil, se rozhodl, že v Loučovicích bude vyrábět něco docela jiného – diodová světla. Jednání o vstupu trvala rok. Firmu Industry Light lokalita lákala především kvůli její geografické poloze. „Tato lokalita by byla pro nás vyhovující z důvodu jejího umístění v takzvaném třízemí, kde se dotýká Německo, Rakousko a Česko,“ přiblížil předseda představenstva firmy Petr Stránský.

Výroba světel by měla začít v létě. Zprvu firma zaměstná 30 lidí, v následujících letech jich tu práci dostane celkem stovka. Předtím ale musí někdejší papírenský areál z 19. století opravit. Některé chátrající budovy půjdou k zemi, úpravy budou firmu stát 100 milionů korun.

Veronika Kabátová o obnovení výroby v Loučovicích (zdroj: ČT24)