Jablonec chystá obnovu teplárenské sítě, zaplatí stamiliony

Jablonec nad Nisou – Spory o teplo v Jablonci nad Nisou možná skončí. Město chce od společnosti MVV Energie CZ odkoupit většinový podíl v teplárně. Firma se s jabloneckou radnicí, které dnes patří menšinová část akcií, soudí. Protože však za zvětšení svého podílu v teplárnách město zaplatí téměř desítky milionů korun a za obnovu sítě zaplatí další stamiliony, opozici se takový záměr vůbec nelíbí.

Až Jablonec nad Nisou odkoupí svoji teplárenskou síť a obnoví ji, během dvou let začnou klesat ceny tepla, které jsou dnes ve městě rekordní, slibuje radnice. Nejprve ale musí dokončit jednání o převzetí teplárenské společnosti. Společnost MVV dostane za svůj podíl zhruba 200 milionů korun, z toho 140 milionů se může vzít z účtů a rezerv teplárny, zbytek zaplatí město ze svého. „Nárok na městský rozpočet odhadujeme v řádu 50 až 60 milionů,“ přiblížil primátor Petr Beitl (ODS).

Opozici se takový plán vůbec nelíbí. Kritizují, že si MVV vezme peníze přímo od teplárny, a také pochybují, kde město peníze vezme. „Banky, ty si to velice dobře hlídají. Už dvakrát daly od projektu nákupu a revitalizace teplárny ruce pryč,“ poukázal opoziční zastupitel Lukáš Pleticha (ČSSD).

Ztráty tepla v Jablonci se kvůli zastaralé soustavě pohybují kolem čtyřiceti procent. Důsledkem jsou vysoké ceny tepla, kvůli kterým se od sítě odpojuje jedna domácnost za druhou. MVV proto chtěla síť rekonstruovat, aby mohla cena klesnout, podle ředitele teplárny Tomáše Balcary by se jednalo asi o desetiprocentní zlevnění. Město se ale postavilo proti a z pozice menšinového akcionáře rekonstrukci zarazilo. Teď ale chce teplárenskou síť obnovit samo, a to podle studie, kterou radnice objednala – stávající infrastrukturu nechá řízeně rozpadnout a nahradí ji dvaceti blokovými kotelnami. Za ně ovšem zaplatí dalších 400 milionů korun.

Michal Jemelka o jablonecké teplárně (zdroj: ČT24)