Kameny stále padají do Horního Žlebu, zlepšení přichází až po roce

Děčín – Na děčínský Horní Žleb stále padají kameny. Obyvatelé se hněvají na Lesy ČR, resp. dřevorubeckou firmu, která loni nad obcí kácela stromy. Podle místních právě neodborná práce dřevorubců sesuvy způsobila. Protože se situace nelepší a kameny stále přistávají na zahradách a zápraží, vyhlásil děčínský magistrát mimořádná opatření včetně evakuace – nejvíce ohroženým lidem nabídl náhradní ubytování v hotelu. Lesy teď navíc konečně slibují, že zpřísní podmínky kácení.

Kácení stromů na svahu nad Horním Žlebem začalo loni na jaře. Obyvatelům děčínské místní části se dřevorubci uvedli rážně – na zahradách začali nacházet popadané kameny, občas i celé stromy. Nabídku náhradního ubytování od magistrátu ale většina lidí odmítla a zůstali doma. V Horním Žlebu jsou přesvědčení, že o jejich bezpečí se musí postarat ten, komu pozemky na svahu patří – stát resp. jeho podnik Lesy ČR.

Lesní správa ale dosud s řešením situace váhala, kameny proto na Horní Žleb stále padají. „V lese hospodaříme v souladu se zákonem,“ zdůraznil přitom mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Upozornil, že základem problémů je prostředí, kde se kácí – prudký svah s kamenitým podložím. Lidé z Horního Žlebu však poukazují, že právě tomu není těžba přizpůsobena. „Před lety se svah těžil a dřevo se vymisťovalo za pomoci vrtulníků,“ upozornil majitel ohroženého žlebského domu Pavel Adášek. Děčínský primátor František Pelant uvedl, že by dřevorubci měli používat alespoň lanovky.

Lesy ČR slibují, že „kamenná sprcha“ skončí. Vypověděly smlouvu společnosti, která s kácením začala, a kácení umožnily jiné firmě, která je ochotna přistoupit na požadavky radnice. „Od pondělka by měla začít výstavba lanových zábran,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Kácení bude nyní pokračovat pouze v pracovní dny od 8 do 16 hodin.

Jan Stuchlík o kácení nad Horním Žlebem (zdroj: ČT24)