Jak se venčí papoušci

Šumperk - Každé odpoledne můžete na louce za Šumperkem potkat chovatele Zdeňka Krňávka a jeho dva papoušky. Modrožlutí ptáci s téměř metrovým rozpětím křídel se mohou prolétnout tak, jak se většině opeřených domácích mazlíčků ani nesní.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Andy a Báru, skoro dvouleté ary ararauny, chová Zdeněk Krňávek v paneláku, kde jim patří téměř celý pokoj - voliéra o velikosti dva krát dva metry. Každé odpoledne je nechává ale prolétnout venku. „Ptáci, kteří lítají venku, jsou daleko víc v kondici a v daleko lepším stavu než papoušek zavřený doma v kleci,“ tvrdí.

Ary uletí za den kolem deseti kilometrů, to se papouškovi v kleci nemusí podařit za celý život. Jejich chovatel s nimi nejprve chodil „na vodítku“ na trénink. „Základem je fixace na majitele,“ vysvětluje, proč se jeho papoušci vždycky vrátí zpátky. Venčí je každé odpoledne na dvě hodiny, kromě zimy. „Že aru nemůžete mít v paneláku, to je zažitý mýtus. Myslím, že je úplně jedno, jestli jste v paneláku nebo v baráku, je to o výchově toho zvířete. Jaký režim mu nastavíte, takový po vás pak vyžaduje,“ říká. Doma chová ještě papouška žako, ten se ale venčení neúčastní, prý lépe mluví, než létá.