Jesenicko vychází vstříc turistům

Ostrava - Turisté na Jesenicku můžou tuto sezonu cestovat po regionu levněji se speciální jednodenní jízdenkou. Platit bude v den, kdy si ji zákazník koupí. Dopravce, Moravskoslezský a Olomoucký kraj si od tohoto kroku slibují méně aut a více turistů v horách.

Oblastní jízdenku by si měli turisté koupit u řidiče nejlépe hned ráno. Platit totiž bude jen v ten den, kdy ji koupili. Za sto korun pak můžou jezdit, přestupovat a poznávat krásy regionu. „Tato jízdenka není určená jen pro cestování do Jeseníků, ale v rámci hor si mohou turisté pomocí této jízdenky naplánovat například nějaké okružní túry,“ vysvětluje jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal.   

Starostové na Jesenicku nové jízdenky chválí. Třeba do Velkých Losin se tak nyní turisté dostanou autobusem i vlakem. „Velké Losiny jsou dnes cílem mnoha turistů a oni ví, proč sem jezdí. Máme tu zámek, muzeum ručního papíru, lázně. S tím souvisí i rozšíření nabídky služeb pro již přítomné turisty,“ uvádí starosta Velkých Losin Norbert Pfeffer.  

Jízdenky platí v autobusech dopravce Veolia Transport Morava. Ve vlaku zatím jen na železnici Desná, který projíždí Šumperkem. „Toto je takové pokusné období. Po vyhodnocení chceme rozšířit platnost této jízdenky i na další dopravce, zejména České dráhy, především na železnici mezi Miloticemi a Vrbnem pod Pradědem,“ říká Aleš Stejskal.  

Do Moravskoslezského kraje se loni přijelo podívat o třicet pět tisíc návštěvníků víc než v předchozím roce. A tři čtvrtiny turistů by se sem rády vrátily. Nejvíce je lákají právě hory. Turistická jízdenka se zaměřuje i na ně. „Dá se koupit také společná jízdenka pro pět osob bez rozdílu věku, ta stojí dvě stě padesát korun. Podle nás do Jeseníků moc auta nepatří, proto jsme se rozhodli jednoznačně tuto jízdenku podpořit,“ uzavírá náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík.  

Zlevněné jízdenky pro turisty budou vydávány u řidičů autobusů nebo obsluhy vlaku železnice Desná do 30. září 2013.

Jesenicko láká turisty (zdroj: ČT24)