Brněnští úředníci se naučili znakový jazyk, ještě ale neumí vše

Brno – Lidé, kteří špatně slyší, se nemusí bát návštěvy na brněnském magistrátu – alespoň ne kvůli tomu, že by se s úředníky nedomluvili. Nyní se totiž 29 z nich naučilo znakovou řeč. Pro novou občanku, pas nebo živnostenský list už tak nemusí neslyšící lidé chodit s tlumočníkem. Podle neslyšících však jejich znalosti ještě nejsou komplexní.

V Brně žije asi 2 000 lidí, kterým neslouží sluch. Že se úředníci pokoušejí přizpůsobit se jim, je spíš výjimečné, přívětivost k handicapovaným na úřadech často končí pouze u bezbariérové úpravy budovy. „Snažíme se usnadnit neslyšícím situaci, když si přijdou vyřídit doklady,“ komentuje vlastní zkušenosti úřednice Ludmila Jugasová. Zaměstnanci tzv. přepážkových odborů dostali nabídku rekvalifikačního kurzu základů znakového jazyka. „Kurz nebyl jednoduchý, abych si zapamatovala význam jednotlivých znaků, ale bylo to zajímavé. Pro slyšící lidi je to neznámá oblast,“ tvrdí Jugasová.

Podle Lubomíra Hykla, jednoho z občanů, kterým je nová služba magistrátu určena, ovšem znalosti úředníků nejsou komplexní. Ovládají sice znakovou češtinu, nedokáží však odborně pomoci při vyplňování dokumentů. „Myslím si, že v roce 2013 jsme tak na úrovni roku 1990. Bylo by dobré, aby se to už posunulo někam dál. Máme nové technologie, existuje spousta organizací, tudíž možnosti jsou. Teď už to záleží na lidech,“ podotkl sedmadvacetiletý Lubomír Hykl, který neslyší od narození.

Brněnští úředníci ale slibují, že se ještě zlepší. Zatím absolvovali základní osmdesátihodinový kurz, teď začne 29 zaměstnanců magistrátu navštěvovat seminář pro pokročilé. Úvodní lekce znakového jazyka navíc brzy absolvuje dalších 80 úředníků. „Ze zákona o úřednících vyplývá povinnost průběžného vzdělávání. Když neslyšící požádá u přepážky, díky těmto kurzům nastoupí vyškolený úředník,“ slíbil tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký.

Stejnou službu nabízejí lidem také v Břeclavi. „V minulosti si několik úřednic ze sociálního odboru udělalo kurz znakové řeči, nicméně v současné době je aktivní pouze jedna z nich,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová s tím, že služby zatím nikdo nevyužil. „Neslyšící jsou zvyklí chodit na úřad s asistenty,“ dodala.

Brněnský magistrát naopak připravuje ještě jeden krok – lepší servis i pro nevidomé. Zatím jim cestu na úřad ulehčuje jen navigační systém v Brailově písmu na některých zábradlích.