Rozděl a přiděl – dvojitou zakázku dostala firma z hejtmanova města

Praha – Zajistit si externí právní služby se rozhodl Středočeský kraj. Když zjistil, že by na zakázku musel vypsat výběrové řízení, rozdělil ji na dvě části a obě přidělil jediné firmě, kterou v zadávacím řízení oslovil. „Vítězná“ právní kancelář je z Příbrami, města, kde dříve starostoval nynější hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Středočeský kraj se rozhodl posílit své dvanáctihlavé právní oddělení a uzavřel také hned dvě smlouvy o poskytnutí právnických služeb s příbramskou advokátní kanceláří Holá a Samek. Každá ze smluv má hodnotu 499 tisíc korun, nebylo proto potřeba vypsat o ně soutěž. Ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina odmítl, že by šlo o účelové rozdělení nadlimitní veřejné zakázky. „Bylo to na dvě rozdílné kompetence. Jedna byla na právní pomoc pro veřejné zakázky a jedna na problematiku kanceláře hejtmana,“ uvedl. Podle předsedy kontrolního výboru Jana Skopečka (ODS) se kraj také „pojistil“ tím, že každou smlouvu podepsal s jiným advokátem příbramské kanceláře.

Přesto je středočeský kontrolní výbor přesvědčen, že dvě smlouvy jsou na jedinou službu, nabídka proto měla dorazit k více zájemcům. „Byla oslovena pouze jedna advokátní kancelář,“ zdůraznil Jan Skopeček.

Lucie Rosí o krajských zakázkách pro jednu kancelář (zdroj: ČT24)

Hejtman Josef Řihák se netají tím, že v době, kdy byl příbramským starostou, s kanceláří Holá a Samek spolupracoval. „My jsme s touto právní kanceláří spolupracovali i na našem městě a téměř všude, kde jsme se soudili, jsme vyhráli,“ řekl hejtman.

Externí právníci teď budou Středočeskému kraji především pomáhat s přípravou veřejných zakázek v případech, kdy bude osloveno více zájemců. Za její služby už letos hejtmanství zaplatilo 365 tisíc korun.