Guláš, nebo řízek? Zvláštní restaurace nabídne hlavně práci nezaměstnaným

Hradec Králové – V prostorách bývalé jídelny Praha v centru Hradce Králové vzniká nová restaurace. Nebude zcela obvyklá, obecně prospěšná společnost Lávka totiž chce, aby v ní hosty obsluhovali dlouhodobě nezaměstnaní lidé.

Ne každý kuchař končí svoji kariéru v kuchyni slovutné restaurace, mnozí se naopak potácí na okraji společnosti. Pouze s brigádami si například již dlouho musí vystačit sedmapadesátiletý Jiří Rulf, který nyní začne vařit v restauraci neziskovky Lávka. Ta otevře podnik zaměstnávající výhradně lidi, kteří byli dlouhodobě bez práce. „Je to podnik, který zaměstnává lidi, kteří jsou dlouhodobě evidováni na úřadu práce a splňují podmínku věku, tedy že jsou vyššího věku,“ shrnula Marie Vrzáková ze společnosti Lávka.

Nezisková společnost chce v nové restauraci zprvu nabízet obědová menu pro lidi, kteří chodí do práce. Představitelé Lávky upozornili, že všechny peníze, které restaurace vydělá, půjdou do jejího rozvoje a dalších sociálních projektů. „Každý host přispívá na dobrou záležitost,“ ubezpečil Petr Bartoníček z obecně prospěšné společnosti.

Restaurace na Gočárově třídě otevře ve druhé polovině června, bude mít kapacitu pro 60 hostů.

Přemysl Šrámek o neobvyklé restauraci (zdroj: ČT24)