Na polích Hané vládne řepka

Olomouc – Zemědělci z Olomoucka letos pěstují řepku na rekordní ploše šesti a půl tisíce hektarů. Za posledních deset let se plocha, na které tato plodina roste, zvětšila v regionu o polovinu. Farmáře zlákala nejen jednoduchá péče, ale především dobrá výkupní cena.

Ještě před několika lety rostlo v okolí Vojnic, Ústína nebo uprostřed obce Hněvotín spíš obilí, řepa nebo kukuřice. Teď sem zemědělci zaseli řepku. „Řepka je důležitá potravinářská surovina, používá se v olejářském průmyslu. Dále je to surovina na krmení a v neposlední řadě existuje povinnost přidávat řepku do nafty jako biolíh,“ shrnuje význam pěstování řepky pro zemědělce ředitel Agrární komory Olomouc Miloš Porč. 

Tunu řepky přitom zpracovatelé v loňském roce vykupovali za zhruba dvanáct tisíc korun. Letos by cena měla být podobná. Pro zemědělce je tak tato plodina po finanční stránce velmi zajímavá. A je to vidět i na velikosti osetých ploch. Zatímco ještě před deseti lety rostla řepka na Olomoucku na asi čtyřech tisících hektarech, loni už to bylo šest tisíc tři sta hektarů. Řepka přitom obsadila místo, které v minulosti na Hané patřilo cukrové řepě. „Problém s cukrovkou přišel s cukernou reformou, která byla provedena celoplošně v Evropské unii. Našim výrobcům se bohužel vyplatilo odevzdat za velmi tučné peníze kvóty cukrové řepy do Bruselu, a ochudit tak naše zemědělce a pěstitele. Tudíž pěstování jiných plodin, které ji ekonomicky nahradí, je na místě,“ vysvětluje poslanec Evropského parlamentu Jan Březina. „Dneska musí zemědělci reagovat na potřeby trhu a vlastně pěstovat tržní plodiny,“ dodává agronom ZP Nový Dvůr Lubomír Pospíšil. 

Úroda řepky by letos měla být podle zemědělců poměrně dobrá. Pokud nepřijdou extrémní výkyvy počasí, začnou řepku sklízet v polovině července.

Na Hané vítězí řepka (zdroj: ČT24)