Bouřky ochromily železnici, na tratích leží stromy, jedna je podmáčená

Praha – Do Česka přichází studená fronta a představuje se prudkými bouřkami a větrem. Pod jejich náporem začaly padat stromy, které přehradily několik železničních tratí v západních a jižních Čechách. Další trať déšť podmáčel. Hasiči popadané stromy odstraňují, zasahují také u vyplavených sklepů. Podle mluvčích hasičů bylo potřeba zasahovat především na Tachovsku a Strakonicku. "Nejedná se o dramatickou situaci, ale v době průtrže tam nefungovaly kanály," řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Podrobnosti k výlukám a náhradní dopravě najdete zde.

„Tentokrát nejsou v bouřkách problémy s kroupami, ale největší problém je silný nárazový vítr,“ řekl meteorolog Jan Šrámek. V noci se podle něj bouřky přesunou z jihozápadu a středu Čech dále na severovýchod, tam už by měly být následky mírnější.

Nejvážnější následky mají bouře na jihočeské lokálce Březnice–Strakonice. Voda trať podemlela, mezi Strakonicemi a Radomyšlí je zcela nesjízdná. Spojení zajišťuje náhradní autobusová doprava.

Porucha trakčního vedení opozdila vlaky i mezi Plzní a Chrástem. Později se k regionům, kde železniční dopravu postihlo počasí, přidaly střední Čechy. Vlaky nejezdí v úseku Dobříš - Mníšek pod Brdy, kde je zavedena náhradní autobusová doprava.